lördag 13 januari 2018

En modern klassiker


De äldre varianterna av Virago Modern Classics är så vackra med sina gröna ryggar och ett passande konstverk på framsidan. Jag minns det "engelska rummet" på Göteborgs stadsbibliotek som det såg ut på 1980-talet och där fanns det gott om romaner i den serien. Nu får jag leta i nätbokhandlar i stället och ibland har jag tur och hittar en av dessa dyrgripar.

Flora Macdonald Mayor (1872-1932) var en engelsk författarinna och hennes mest omtyckta bok är "The Rector's Daughter" från 1924. Det finns en hel del bloggat om den här romanen och nog förtjänar den uppmärksamhet. Den är mycket välskriven och med fina psykologiska porträtt. Flora Macdonald är en god människokännare som kan se mer än en sida hos sina huvudpersoner. Det är flyt i berättandet och jag bläddrade ivrigt framåt hela tiden under läsandets gång.

Det handlar om Mary (det är hon som är prästdottern) och hennes ensamma och uppoffrande liv. Det handlar också om kärlek och vänskap och våra mänskliga svagheter. Det är lätt att tycka synd om Mary, en blyg och oattraktiv hemmadotter som mest lever för sin sjuka syster och sin egensinnige far.   Runt henne finns småstadslivet med skvaller och struntprat och Mary är rätt osynlig i tillvaron. Låter det "ospännande"? Ingalunda. Här finns ett rikt persongalleri, en begynnande kärlekshistoria som utvecklas åt oväntat håll, bjudningar med många träffande iakttagelser och ett slut som egentligen inte är sorgligt. Flora Macdonald är en mycket sympatisk berättare. Något Cranford är det inte, därtill är handlingen för mörk men interiörerna känns igen.

" Dedmayne is an insignificant village in the Eastern counties. There was no motor buses in the days of which I write, and Cayley, the nearest station, was six miles off."

"There is a special pleasure in walks round a clerical garden. It is large enough for variety and small
enough for cosiness. It adds to the pleasure if the garden lies next to the church, and the trees from the churchyard cast their shadows on the path. But perhaps the charm can only be felt by those who have known both vicarages and the country from their childhood".

Bokomslaget är hämtat från en målning av Richard Carline.

Inga kommentarer: