tisdag 10 januari 2017

Alas, poor Ireland


"A Levée at the Castle, attended as usual by pimps, parasites, hangers-on, aidecamps, state officers, expectant clergymen, hungry lawyers, spies, informers, and the various descriptions of characters that constitute the herd of which the motley petty degraded and pretended Court of this poor fallen country is made up. Alas, poor Ireland."
Sir Vere Hunt 1813

Irländsk historia genom 400 år av utvalda dagböcker bjuds man på i Melosina Lenox-Conynghams urval (Lilliput Press i Dublin har gett ut). Första bidragsgivare är faktiskt en tysk, Ludolf von Münchhausen , en anfader till baronen med de fantastiska berättelserna. Ludolf, som levde mellan 1570 och 1640, var en vittberest herre och Irland besökte han som 20-åring. Resan från Bristol och över Irländska sjön var inte behaglig enligt dagboksförfattaren - det blåste storm och folk spydde till höger och vänster. Han var lättad över att så småningom få sträcka på benen i Waterford men irländare var ett underligt släkte, tyckte han. Inte gillade de främlingar och de hade besynnerliga vanor, som att rida utan både skor och stigbyglar.

"Justitice is very strict in Ireland because the people are of a natural savageness and malignity"

Von Münchhausens resa på Irland varade nästan ett år och jag tror inte att han återvände.

I allt innehåller den här samlingen ett trettiotal dagboksutdrag av varierande längd och merparten av skribenterna hör hemma i 1800-talet.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

kul med gamla reseberättelser

Ingrid sa...

Hannele: Extra spännande när de är från 1500-talet.