måndag 30 januari 2017

Släkt och vänner

Anita Brookner (1928-2016) hann med att skriva ett tjugotal romaner och då ska man betänka att hon debuterade i 50-årsåldern. Det blev ungefär en bok om året och det stora genomslaget kom med "Hotel du Lac" som belönades med Bookerpriset år 1984. Ett flertal av Anita Brookners verk har översatts till svenska men efter 1994 tog det plötsligt stopp. Lite synd kan man tycka.

Jag har dammsugit bibliotekets hyllor (resultatet blev tämligen magert) och så kom jag hem med "Släkt och vänner" från 1985 (svensk översättning 1987).

Det här är en något kuslig familjekrönika (jag tänker på Selambs när jag läser) med en mäktig och styrande matriark, Sofka Dorn. Sofka är änka och hon gör vad hon kan för att kontrollera sina fyra barn så att deras liv ska bli framgångsrika. Naturligtvis misslyckas hon kapitalt. Anita Brookner studerar sina karaktärer med stor finess och kryper verkligen under skinnet på dem. Handlingen tilldrar sig mestadels i London men med några avstickare till Californien och den franska rivieran.

Inga kommentarer: