tisdag 15 mars 2016

Vid världens ändePenelope Lively är en mycket produktiv författarinna och hon skriver både för barn och vuxna. Flera gånger har hennes böcker hamnat på nomineringslistor till olika litterära priser.

Jag valde att läsa hennes roman Heat Wave från 1996. (Jag tror inte att den här boken finns i svensk översättning).

Titeln är passande. Pauline och hennes dotter Theresa med make Maurice och sonen Luke har tagit sin tillflykt till landet för att få lite lugn och ro och för att slippa storstadsjäktet. "Worlds End" heter lantstället och på tomten finns två stugor. En för Pauline och en för dottern och hennes familj. Stillheten vill dock inte infinna sig och i stället får alla uppleva en vår och sommar med stigande spänning och växande intriger. Pauline våndas och lider av att vara iakttagare till ett äktenskap i sönderfall.

Penelope Lively låter allt speglas genom Pauline och det är hela tiden hennes röst, hennes tankar som fyller sidorna. Pauline har själv ett kraschat äktenskap att minnas - och det är precis det hon gör och hon ser alla paralleller mellan Harry, hennes ständigt otrogne man, och Maurice som nu spelar med samma kort. Pauline gör vad hon kan för att vara ett stöd för sin dotter men naturkrafter kan ingen rå på.

HeatvWave är en ganska otäck roman, en psykologisk thriller, och det hela är verkligen skickligt sammanvävt. Läsaren hålls på halster och när slutet kommer är det kanske inte helt överraskande.

Penelope Lively är en författare som inte "dräller runt med orden"- hon kan hålla berättelsen inom precis lagom dimensioner. Det är en konst att kunna sluta skriva i tid och den konsten behärskar Penelope Lively till fullo.

Jag kan nog tycka att det är synd att just Heat Wave inte hör till den här författarens översatta verk.


Inga kommentarer: