tisdag 8 mars 2016

En grön pingvin


Färgen grönt hos Penguin brukar ange att det rör sig om kriminalhistorier men inte direkt så den här gången för "The Greer Case" är faktiskt ett civilmål.


På morgonen den 11 augusti år 1946 kunde man se Mabel Seymour Greers namn bland dödsrunorna i flera New York-tidningar. Mabel var en framgångsrik och förmögen dam men hon efterlämnade inga bröstarvingar och hennes man var avliden sedan en kort tid tillbaka.  I Mabels testamente angavs att hennes förmögenhet skulle tillfalla Harvard-universitetet (den framlidne makens Alma Mater).. Här kunde allt ha stannat men så blev det inte för Mabel hade burit på en stor hemlighet och ut ur gömmorna trädde helt plötsligt en son som var frukten av en förbindelse i Mabels ungdom.

Boken är skriven av domaren som "satt på fallet" och hela den här berättelsen är mera spännande än den mest avancerade deckare. Här träder vittnena fram och här finns den försmådde sonen (eller är han verkligen Mabels son?). Frågorna hopar sig och mysteriet tätnar- vem var denna Mabel, var kom hon ifrån och hur gammal var hon egentligen när hon dog (ett faktum som skulle få stor betydelse i målet). Slutet är både oväntat och sorgligt.

För den som vill läsa en mera utförlig recension av den här boken länkar jag till bloggen "A Penguin a week" här.

Jag kan bara konstatera att det finns riktiga fina pärlor bland de där riktigt gamla "Pingvinböckerna"

Inga kommentarer: