onsdag 16 mars 2016

Anita BrooknerJag läser att författarinnan Anita Brookner har gått ur tiden nära 90 år gammal. Hon efterlämnar en ansenlig mängd böcker och själv minns jag speciellt hennes Bookerprisbelönade "Hotel du Lac" från 1984 (den svenska översättningen kom året därpå).

Jag blev nyfiken på hur utgallringsmonstret hade härjat på de lokala biblioteken och kunde konstatera att det glädjande nog finns några titlar kvar i hyllorna av denna mycket läsvärda författarinna. Anita Brookner var speciellt skicklig på att beskriva kvinnors ensamhet och utsatthet och många av hennes romaner har just detta som tema.

Tyvärr slutade man att översätta Brookners böcker här i Sverige redan år 1994. Den sista titeln blev "Med slutna ögon". Brookner fortsatte att skriva ända fram till sin död och det finns mycket att botanisera i för den som vill läsa på originalspråket.

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

ja, Anita Brookner var en jättefin författare. jag läste henne mycket under en tid och har flera titlar i hyllan

Ingrid sa...

Mrs C: Det var synd att man slutade att översätta hennes böcker här. Jag har nog inte läst något av henne på ett bra tag, sorgligt nog. Tyckte annars mycket om hennes sätt att skriva.