söndag 13 mars 2016

Barnen i Dynmouth


Den svenska översättningen har dock blivit "Färdvägar". Jag tycker om William Trevors sätt att skriva. Han är en produktiv författare och alla hans böcker kanske inte tilltalar mig lika mycket men den här, "The Children of Dynmouth", måste verkligen höra till hans absolut bästa alster.

Originalutgåvan är från 1976 och den svenska översättningen ser ut att datera sig till år 1984. (Trevi förlag och Birgit Edlund). Den engelska versionen har sedan tryckts upp på nytt med jämna mellanrum.

The Children of Dynmouth är en otäck berättelse om ett litet sömnigt samhälle vid den engelska kusten. Dynmouth är precis en sådan plats som man förväntar sig ska vara lugn och stilla och ganska tråkig- och normalt sett är det nog så men nu finns här en ung man (tonåring) vid namn Timothy Gedge som sätter fart på allt på sitt eget lilla speciella sätt. Timothy saknar fäste i tillvaron- hans pappa har "vamoozed" och mamman och systern som han delar hem med ignorerar honom totalt. Han får klara sig själv och han har sin egen överlevnadsstrategi - han tillbringar dagarna med att spionera på folk och så hälsar han på. Ett besök av Timothy är inget man ser fram emot- han pratar och pladdrar och han går aldrig hem. Han ljuger och talar sanning om vartannat- hans klibbiga spindelnät kastas över offren och så ställer han till med en fruktansvärd oreda i deras liv.

Timothy är egentligen inte ond från början men hans agerande blir ondskefullt och han kör med utpressning för att få som han vill. Hans enda dröm är att få vara med i en stor talangtävling som ska anordnas i Dynmouth- och för det är han beredd att gå hur långt som helst (han behöver en del rekvisita nämligen).

Den här romanen är gastkramande i sina turer och i sina beskrivningar av hur Timothy lyckas snärja sina offer. Obehagligt är bara förnamnet och hur ska allt sluta, frågar man sig. Det får man inte direkt reda på även om trådarna nystas upp till en viss del i det sista kapitlet.


Jag kan bara konstatera att William Trevor är en författare som jag kommer att fortsätta att "utforska".2 kommentarer:

Mrs. B sa...

Låter mycket bra. Jag har "The Story of Lucy Gault" (2002, tror jag) i bokhyllan här hemma men har inte läst något av honom ännu. Får mer lust att läsa den här berättelsen än den jag har.

Ingrid sa...

Mrs B: Trevor är en produktiv författare och det finns mycket att välja bland. Jag har många titlar kvar på min läslista men "Old boys" hör säkert också till en av de bättre Trevor-romanerna.