lördag 19 mars 2016

Solfjädrar och valbensunderkjolar


En av flera färgstarka kvinnor som härskade på herrgården Clivenden i Buckinghamshire var Prinsessan Augusta av Sachsen-Gotha. Hon blev redan som 16-åring bortgift med Frederick av Wales (han, som det var tänkt, skulle efterträda sin far, George II en dag). Augusta blev snabbt omtyckt , hon gjorde sig ett namn som modeikon och hon var klok nog att välja brittiskt för sina utstyrslar.

Augusta i en vacker och påkostad stass.


Modet föreskrev bland annat så kallade "hoop skirts" som visas ovan av ännu en känd kunglighet- Marie Antoinette. (Tavlan är målad av Elisabeth Vigée le Brun). Underredet var ofta tillverkat av valben och det var tungt att släpa omkring på. En som klagade var Jane Austens svägerska: "I had to stand from two o'clock until four o'clock loaded with a great hoop of considerable weight."


Marie Antoinette i avancerad frisyr (målad av Elisabeth Vigée le Brun)

Hårmodet var också en sak för sig. Man hade stor förkärlek för prydnader av yvigt och färgrikt slag. Fjädrar, band och ädelstenar vävdes in i perukerna och ibland passade man på att piffa till anrättningen med olikfärgade puder också. (Speciellt populära var färgerna blått, gult och orange)


Kronan på verket var den obligatoriska solfjädern. "No fashionable court lady would be seen without this accessory of the day. Som ovan var de ofta dekorerade med landskapsvyer eller med bilder från den klassiska litteraturen.

Allt detta och mer därtill kan man läsa om i "The Mistresses of Clivenden" av Natalie Livingstone. (Hutchinson förlag, 2015.)

2 kommentarer:

♥ Hanneles bibliotek sa...

jag har ingen påkläderska så det blir lite enklare

Ingrid sa...

Hannele: Det tog säkert sin lilla tid att bli "klädd" på den tiden.