onsdag 9 mars 2016

Nyfiken på: Lucia Berlin


Jag kan genast berätta att den här novellsamlingen kommer i svensk översättning under året (Natur & Kultur- Handbok för städerskor) men eftersom jag inte har tålamod att vänta läser jag på originalspråket, engelska.

Lucia Berlin (1936-2004) nådde aldrig berömmelse under sin livstid- ett öde hon delar med alltför många författare och konstnärer. Ett mycket omväxlande (och svårt) liv fick hon och hon kunde skriva om det hon sett, upplevt och känt i novellform. Lydia Davis har skrivit förordet till den utgåva av boken som jag just nu har på mitt läsbord. "Lucia Berlin's stories are electric, they buzz and crackle as the live wires touch"

Lucia Berlin var gift ett antal gånger och hon fick fyra söner- för att försörja familjen fick hon ta alla möjliga typer av arbeten som städerska, sjuksköterska (på akuten), telefonist, lärare... listan kan göras längre. Hon bodde på många platser (Lucia Berlin föddes i Juneau, Alaska) - hennes liv var så händelserikt att det förmodligen hade räckt att fylla flera "normala" liv för att låna en fras från Lydia Davis förord.

Den första novellen i "A Manual for Cleaning Women" har titeln "Angel's Laundromat"  och alla som någon gång suttit och väntat inne på en dylik inrättning (och det har jag gjort) känner igen sig och de som ännu inte upplevt en äkta amerikansk tvättomat kan direkt sätta sig in i miljön.

Traveling people go to Angel's. Dirty mattresses, rusty high chairs tied to the roofs of dented old Buicks. Leaky oil pans, leaky canvas water bags. Leaky washing machines. The men sit in the cars, shirtless, crush Hamm's cans when they're empty.

I allt innehåller novellsamlingen över 40 berättelser och jag hoppas att den svenska översättningen kommer att förses med lika utförliga och välskrivna förord som den amerikanska utgåvan. En kort biografi över Lucia Berlin finns dessutom som ett efterord .

 Och- härmed är det dags för mig att ge mig av på resa in i Lucia Berlins olika världar.

Inga kommentarer: