söndag 20 mars 2016

Söndag med en klassiker

Fast det är inte filmen jag ägnar mig åt utan boken men affischen är dekorativ och vad kan den annat vara med Greta Garbo i fokus.


William Somerset Maugham behöver ingen introduktion- han har skrivit en stor mängd romaner, noveller och skådespel- under 1960-talet visade svensk TV flera av hans noveller i filmatisering. (Det var högtidsstunder då framför TV:n).

Maugham's böcker finns i otaliga utgåvor på originalspråket - hur det står till med de svenska översättningarnas tillgänglighet vet jag inte riktigt men jag har en känsla av att Maughams verk ofta har blivit förpassade till diverse magasin för jag får då verkligen hoppas att de inte gallrats bort.

Nu läser jag alltså om den uttråkade Kitty som har gift sig (av leda och rädsla för att hamna på glasberget) med Walter som är bakteriolog och nu har paret bosatt sig i Hong-Kong. Det är bäddat för intriger och fortsättning följer. Romanen kom ut år 1925 och den första filmatiseringen är från 1934.
(Boken har i allt blivit till film hela tre gånger och senast år 2006).

6 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

(hittat på loppis och har en hög olästa)

Mrs. B sa...

Jag har letat filmversionen med Garbo. Verkar helt omöjlig att få tag på, tyvärr, men filmatiseringen från 2004 är faktiskt riktigt bra.

Mrs Calloway sa...

jag läste Maughams och Maupassants noveller flitigt under en tid i ungdomen

Ingrid sa...

Hannele: Du brukar göra fina loppisfynd!

Mrs B: Jag ska försöka se den senaste filmatiseringen. Synd att Garbo-versionen är så svår att få tag på.

Mrs C: Både Maugham och Maupassant hörde till tidigare generationers (och jag hör ju till "en annan tid") läsmåsten har jag en känsla av. Jag hade Dikt och Tanke i tre delar i gymnasiet. Mycket fina antologier.

agnes i Lund sa...

Fantastiska affischer! Tanken gick direkt till utställningen på UB här i Lund - råkade se den idag: http://www.ub.lu.se/om-ub/utstallning
Var det bättre förr? :)

Ingrid sa...

Agnes: Tack för länken. Den utställningen skulle jag gärna vilja se. En del var nog bättre förr....