söndag 9 juni 2013

Europeana - kortfattad historia om nittonhundratalet av Patrik Ouředník


"Gassed" målning från 1919 av den amerikanske konstnären John Singer Sargent (1856-1925). Vill man se tavlan i original får man bege sig till Imperial War Museum i London.

"Det sades om första världskriget att folk föll som käglor i det, och de ryska kommunisterna räknade senare ut hur mycket gödsel en kilometer lik gav och hur mycket dyr utländsk gödning man sparade genom att använda liken av förrädare och brottslingar att gödsla med. Och engelsmännen uppfann tanksen och tyskarna en gas som de kallade yperit, eftersom de använde den första gången vid staden Ypres, men det lär inte vara sant, och den kallades också för senapsgas, eftersom den stack i näsan som senap från Dijon, och det lär vara sant, att en del soldater som kom tillbaka hem efter kriget ville aldrig mer äta Dijonsenap."

Det här är taget från första sidan i "Europeana" och ja, ni förstår själva att detta inte är någon vanlig historiebok. (Boken är faktiskt bibliotekssorterad under Ka och inte "Hce-märkt"). På cirka 150 sidor som går kors och tvärs genom det krigiska och blodiga 1900-talet skriver Ouředník i sann krönikestil och med kort och kärnfull ironi om människan i det 20:e århundradet.

Österreicher Rundfunk recenserar så här: "Ett berättande och med bitande ironi och och oemotståndligt gycklande; vi förflyttas från det komiska till det pregnanta, från obehag till uppsluppenhet. Det är ingen slump att den här boken är skriven av en tjeck."

Det är underhållande på ett ofta mycket otäckt sätt (ibland tänker jag på Vonnegut och hans Slaughterhouse-Five) - och författaren gör det hela än mera bisarrt genom att sätta upp små "delrubriker" i marginalen som t ex "Tyskarna uppfann gasen", "Marschsånger", "Tyskarna var noga med hygienen", "Långskalliga slaver" och "Zigenarna hade mörk blick".

Jag läser att "Europeana" är en så kallad kultbok-   jag förstår  utmärkt väl varför. Själv hade jag så när missat den (den svenska översättningen är från år 2005 och boken kom ut på Natur & Kultur förlag i översättning av Mats Larsson).



En stor del av krönikan handlar om tiden kring de båda stora krigen och men det finns en del nedslag i modern tid också.

På bokens sista sida filosoferar författaren över en amerikansk politolog som påstått att historien egentligen slutade år 1989: -- "eftersom den moderna vetenskapen och de nya kommunikationsmedlen gjorde de möjligt för människorna att leva i välstånd och att det allmänna välståndet var en garanti för demokratin och inte tvärtom, som upplysningsmännen och humanisterna en gång trodde. Och att medborgaren egentligen var konsument och att konsumenten också var medborgare och att alla samhällsformer utvecklades mot liberal demokrati och att den liberala demokratin å sin sida ledde till alla auktoritära styrelseformers undergång och till politisk och ekonomisk frihet och jämlikhet och en ny tidsålder i den mänskliga historien, som emellertid inte längre skulle vara historisk. Men många människor kände inte till den teorin och fortsatte att göra historia som om ingenting hade hänt."

Jag konstaterar att "Europeana" är en bok jag inte skulle vilja ha oläst och att den känns som en både viktig och angelägen och annorlunda berättelse om ett århundrade som ligger oss mycket nära i  tiden.

Inga kommentarer: