onsdag 5 juni 2013

Ett fruktbart möte


Orhan Kemal (1914-1970) var en turkisk författare och kanske en av de mest älskade. Hans far var politiskt aktiv och satt under en tid i det turkiska parlamentet men att syssla med politik är i många länder mycket farligt och Turkiet utgjorde (och utgör) inget undantag härvidlag. Familjen tvingades fly och så bosatte man sig först i Syrien och sedan i Libanon.

Orhan Kemal återkom så småningom till hemlandet men år 1939 fängslades han för sina åsikters skull och placerades  i det ökända Bursafängelset.I fängelset träffade han den man och den författare som skulle bli hans mentor och stora inspiration- poeten Nazim Hikmet. Hikmet tvingades tillbringa många år i fängelse (nära 15 år för att vara exakt) och författare och kulturpersonligheter världen över kämpade för hans sak.

I boken ovan skriver Kemal om sin tid i fängelset tillsammans med Nazim Hikmet. Det är ett av de hela 38 verk som han fick utgivna under sin livstid (28 av dem romaner). Tyvärr ser det inte ut som om något av dem blivit översatt till svenska men  jag kanske inte har letat tillräckligt.



Nazim Hikmet skrev framför allt poesi och jag har hittat en bok "Human Landscapes from My Country" som är ett långt versepos (men jag tror inte alls att det är svårtillgängligt) som jag gärna vill läsa. Hikmet tar läsaren med på en resa genom Turkiet från 1880-talet och ända fram till andra världskriget. Han skrev den här boken i fängelset. Den engelska översättningen ska hålla god kvalité.

Jag har också hittat en turkisk nätbokhandel (jag har inte hunnit utforska den så noga än men HÄR är i alla fall länken- säkert kan man låta sig inspireras.)

Inga kommentarer: