Lyrans tematrio den här veckan blir en uppmaning till mitt dåliga samvete .
-
Jag har alltid haft tämligen dåligt av den vara som heter tålamod.... det har förorsakat en hel drös av outlästa böcker...
-
Jag börjar med en bok som många tycker mycket om men som jag aldrig kommit igenom och som jag formeligen får rysningar inför när jag närmar mig den i bokhyllan (jodå - den finns här i huset- omsorgsfullt inbunden och mycket älskad speciellt av min pappa som verkligen höll Selma Lagerlöf väldigt högt.) Jag har inget emot Selma Lagerlöf och Kejsaren av Portugallien t ex är en bok som jag kan läsa om många gånger och fängslas av hur mycket som helst men... som nummer ett på min lista av outlästa böcker kommer
1. Jerusalem- jag har bloggat om den förut och berättat att vi "tvingades" läsa den någon gång i gymnasiet. Två tjocka volymer slängdes ut på bänkarna med uppmaning "läs". Eftersom jag var ung och rebellisk tänkte jag "vad fan ska jag läsa den för bara för att du säger det" (typ). Inte särskilt begåvat men jag tycker faktiskt fortfarande att en lärare måste "sälja" sin vara. Jag är äldre och förhoppningsvis något klokare men.... minnet sitter i ...jag tror inte att boken kommer att bli läst- och filmen har jag heller inte sett.
-
2. Krig och Fred av Leo Tolstoj- den har jag lite bättre hopp om att kunna "få ändan ur vagnen" med. Jag vill läsa den. Jag vill, jag vill!! Den är en tegelsten förstås och den är så tung och så besvärlig att kånka runt med eller att ha uppslagen i knäet.... (och vi ska bara inte tala om att läsa den i sängen). Lite avskräckande är alla namn... men någon gång snart ska jag ge mig i kast med verket!
-
3. Shelby Footes triologi om det amerikanska inbördeskriget. En kunnigare historiker än Shelby Foote (åtminstone vad det gäller det amerikanska inbördeskriget) får man nog leta efter- men hans tre böcker är så fullspäckade med fakta och kartor att man måste vara en super-extra-nördig militärhistoriker för att uppskatta dem till fullo. (Jag är själv intresserad av militärhistoria men det finns gränser....). Tråkigt, för jag vet att jag förmodligen missar en hel massa väldigt intressanta detaljer....men jag orkar bara inte.....
-
Detta var bara tre... det finns som sagt många flera.... (och många har jag glömt också....)
4 kommentarer:
Jerusalem är en av mina stora favoriter. Läste och avskydde däremot Aniara under gymnasietiden.
Vad vi läste i skolan och hur det lästes tror jag har väldigt stor betydelse för framtiden. En del negativt kan man "skaka av sig" (jag vägrade läsa Nässlorna blomma" också men den har jag läst som vuxen och tyckt väldigt mycket om)- men inte allt. Hade jag tvingats läsa Aniara under gymnasietiden hade jag aldrig velat läsa den alls- det är jag helt övertygad om.
Jag tycker också Jerusalem är fullständigt underbar. Tänk vad lärare kan förstöra böcker. (Och ta inte det här som en uppmaning att försöka läsa den igen, för så är det inte menat.)
Krig och fred hade jag kunnat ha på min lista också, men den har jag liksom ännu aldrig ens försökt läsa. Anna Karenina skrev ju jag om, dock, och där känner jag likadant. Jag vill läsa, men det har liksom inte gått. Hittills.
Lärare kan både inspirera och förstöra. Jag hade tack och lov väldigt bra lärare i små- och folkskolan. (De räddade mitt "litterära liv")- på gymnasiet var det förfärligt- usch och fy i kubik. Jag spelade väldigt mycket luffarschack på lektionerna.... tala om slöseri med tid. Räddningen för mig blev litteraturhistoria i Lund så småningom- med en otroligt duktig och inspirerande lärare- Bengt Lewan.
Skicka en kommentar