Lyrans tema-trio denna vecka har ämnet ursprungsbefolkningar.
-
Kanske inte det lättaste ämnet men här kommer i alla fall mina tre förslag.
-
1. Lajla av Jens Andreas Friis "roman om samiskt folkliv"- skriven 1881 men precis lika fin än i dag. Jag fick den som present när jag var elva år och jag kan lova att den boken blev så gott som sönderläst. Boken har filmatiserats flera gånger.
-
2. Granatklockorna i Myitkina av Jesper Bengtsson (den hade jag med i tema-trio yrken också). Jesper Bengtsson följer missionären Ola Hansson i spåren- Hansson levde med sin hustru Minnie bland kachinerna en av Burmas många etniska minoriteter. Boken är mycket välskriven och man får en god inblick i Burma av idag också.
-
3. Histoire de ma vie av Fadhma Aïth Mansour Amrouche- nu blev den en bok på franska- men den här befolkningsgruppen tycker jag förtjänar att uppmärksammas. Fadma var kabyl och hon kom ursprungligen från Algeriet. Hon levde mellan 1883 och 1967- och slutade sina dagar i Bretagne- men Fadhma säger i sina memoarer "J'étais toujours restée "la Kabyle". (Jag har alltid förblivit kabyl".)
-
Det här var en svår utmaning, tycker jag. Jag tänkte först på amerikas indianer och på inuiterna- men jag har ingenting i mina hyllor som passar så bra.
2 kommentarer:
Titta, två folkgrupper jag inte ens visste fanns. Kabylen lät intressant.
Och sameboken också.
Jag minns kabylerna från en charterresa jag gjorde för länge sedan till Marocko - de kallades för Rijf-kabyler just där- och jag blev mycket fascinerad av speciellt kvinnorna med sina speciella kläder och så såg de så stolta och fria ut. "Lajla" var en riktigt trevlig bok- minns en same som hette Aslauk som slogs med vargar. Marknaden i Karasjok...
Skicka en kommentar