Gabriele D'Annunzio var en veritabel Don Juan och det skulle fylla åtskilliga sidor att berätta om och visa upp alla de kvinnor som han samlade kring sig . Det har jag heller inget speciellt intresse av att göra- den här trion har dock blivit så vackert avbildad av tre olika konstnärer (en "vanlig" och två foto- dito) att jag härmed låter täckelset falla.
Överst den ryska ballerinan Ida Rubinstein (1885-1960). Hon debuterade år 1908 i Oscar Wilde's "Salome". Då dansade hon av sig alla slöjorna och stod till sist på scenen naken. (Föreställningen var dock privat).
Det här intressanta porträttet av Luisa Casati (1881-1957- excentrisk arvtagerska och "inspiratrice") har tagits av fotografen Aimé Dupont som hade ateljé på Fifth Avenue i New York. Han var inte bara fotograf, han var också skulptör. Till USA kom han år 1886 från hemlandet Belgien. Dupont dog år 1900 och då tog hans hustru över fotostudion.
Romaine Brooks (1874-1970) var en amerikansk konstnär (född i Rom). Fotot har tagits av Adolf de Meyer (1868-1946) som var verksam i London under många år. Romaine Brooks och Ida Rubinstein följde D'Annunzio genom så gott som hela hans liv.
2 kommentarer:
Med tanke på att Aimé Dupont avled 1900 när Luisa Casati var nitton är fotot på henne där hon ser betydligt äldre ut än så nog taget i Aimé Dupont Studio, kanske av hans hustru amerikanskan Etta Greer.
Det finns en lång rad bekanta porträtt tagna av antingen Aimé Dupont (Eleanor Duse, Caruso) eller efter hans död av andra i studion (Gustav Mahler, Percy Grainger, Willa Cather).
Mot slutet av sitt liv hade Ida Rubinstein god hjälp av Walter Guiness, Lord Moyne, "her longtime occasional boyfriend and sponsor" som det formuleras på Wikipedia. Han ordnade så att hon hade en våning på Ritz.
Han mördades 1944 av Stern-ligan (en medlem i ligan blev senare som bekant statschef i Israel) som fyra år senare sköt ihjäl Folke Bernadotte. Om en av mördarna den gången, en hårdför typ, skrev jag så här vid hans bortgång:
http://www.dixikon.se/bloggarna/en-fraga-om-perspektiv/
Ivo Holmqvist: Tack för klarläggandet och för länken. Jag såg en del av fotona på den tidens "kändisar" hos Wikipedia-artikeln om just Duponts studio. Caruso t ex hade man fångat väldigt fint....
Skicka en kommentar