tisdag 17 juli 2018

Ikaros hav


Pappersåtervinningstunnan svämmade över och nyfiken som jag är hävde jag mig upp för att se vad som orsakade den ovanligt stora "massan". Jag blev både förvånad och ledsen när jag upptäckte att någon använt sig av denna avfallsstation för att rensa ut i säkert ganska välfyllda bokhyllor. Flickan som trampade på brödet, tänkte jag och så räddade jag det som räddas kunde. Mitt bibliotek har fått en massa nya tillskott men bara några hundra meter längre bort finns ett annat, större och allmänt dito som har ett litet antikvariat i vestibulen. Dessutom tar flera välgörenhetsorganisationer emot böcker - de hämtar vid behov i hemmet, så inte behöver man kasta sina böcker i kommunens tunnor.

Nu har jag lagt en fin förstaupplaga av Göran Schildts "Ikaros hav" på mitt läsbord. Här reser Schildt med sin segelbåt Daphne runt den grekiska skärgården med start i Venedig. Det är en resa i en förgången tid i dubbel bemärkelse och en seglats som inte går att göra om idag. Världen ser nu helt annorlunda ut.

Hettan kommer att omgärda mig ännu en dag denna underliga sommar. Skönt då att kunna drömma sig bort till ett svalkande, blått Medelhav.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

suck, fina gratisböcker finns tydligen överallt

Ingrid sa...

Ja, och på ganska oväntade ställen, dessutom. Men nog blir man något förstämd.