onsdag 4 juli 2018

Tidsresor

Gravstenen över Thale Ulfstand, hennes man Poul  Laxmand och sonen Holger.

Jag reste tillbaka till medeltiden ett tag via det storslagna herresätet Bosjökloster. Rosorna prunkade och doftade i solskenet och Ringsjön glittrade och blänkte. I de gamla valven fanns gott om svalka denna heta sommardag och vi deltog i benediktinernunnornas vardag en stund innan vi hittade porträttgalleriet och stannade vid bilden av en urstark kvinna - Thale Ulfstand. Hon kom i besittning av Bosjökloster år 1560 och jag tänker mig att hon styrde det med järnhand. Hon gifte sig med Poul Laxmand, fick tre barn - blev änka tidigt och hon kom också, tragiskt nog, att överleva alla sina barn. Thale Ulfstand gick ur tiden 1604.


Jag kunde inte motstå denna tvåkilosklump till bok- ett verkligt praktverk som berättar om de flesta av de slott och herresäten som finns i Sveriges sydligaste delar - "Danmarks Herregårde - Skåne, Halland och Blekinge" ingår i en serie om Danska "Herregårde" och Skåne har faktiskt inte varit svenskt särskilt länge, historiskt sett.

Gyldendals förlag har gett ut. Niels Peter Stilling är en av Danmarks främsta experter på just herrgårdar och deras historia.

(Fotot på Thale Ulfstands grav är taget av Sven Rosborn).

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Danmarks herrgårdar vet jag inte så mycket om, intressant läsning.

Ingrid sa...

Det finns massor att läsa om de danska (skånska) herrgårdarna och slotten.