måndag 16 juli 2018

De ödsliga rummen


För något år sedan besökte jag det fina Ordrupgaard utanför Köpenhamn. Då visades en utställning med verk av Vilhelm Hammershøi (1864-1916). Hans rum är oftast avskalade och i milda, gråaktiga toner där det är tystnaden som talar. På tavlan ovan är det hustrun Ida som utgör det levande inslaget men hon har ryggen vänd mot betraktaren.

" Saeregen stilhed i ensomme stuer" är rubriken på kapitlet jag läser i "Bybilleder" och det litterära illustreras med ett utdrag ur en novell av Astrid Ehrencron-Müller (Kidde - 1874- 1960). Tyvärr är hennes böcker tämligen svåra att få tag på idag om man inte väljer att läsa i e-boksformat ( vilket jag avstår från). Ehrencron-Müller påverkades starkt av Selma Lagerlöf och en hel del av hennes berättelser har handlingen förlagd till Värmland. Utdraget i "Bybilleder" är hämtat från novellsamlingen "Skumringshistorier fra det gamle Hus" (1904) och här handlar det om ensamma existenser och bortglömda människor - mitt i det brusande livet som omger dem.
I "Damen med rosen" möter läsaren Jeanette som bor i ett gammalt hus i Christianshavn.

"Der sidder hun, naar hun en enkelt Aften lykkelig har undgaaet Venindernes lange Fangearme, ved at forsikre den ene, at hun har lovet sig til den anden- dér sidder hun krøben sammen oppe i det ene Hjørne af den store, gamle Sofa, lige under den grønne Kløverskaerm paa Standlampen, med Benene trukket op under sig, og med Cigaretten vipende mellem Laeberne, mens Øjnene langsomt og med en dvaelende Interesse flytter sig fra Genstand til Genstand i Stuen."

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

lite för minimalistiskt för min smak

Ingrid sa...

Själv är jag mycket förtjust i den här stilen. Ordrupgaard utanför Köpenhamn har en hel del att beskåda.