torsdag 17 december 2015

The Story of the Lost Child av Elena Ferrante


Den första delen i Elena Ferrantes Neapelkvartett kommer snart ut på svenska (det har tagit sin rundliga tid). Jag har jag läst samtliga fyra delar på engelska. Nu sist "The Story of the Lost Child".

De fyra böckerna har dragit segrande fram i bokvärlden och inte undra på. Elena Ferrante är en helt magisk berättare (om hon/han nu heter Elena eller något annat, det kan göra det samma).

I de fyra tämligen omfångsrika volymerna handlar det framför allt om vänskapen mellan Lenù och Lila som har följts åt genom livet sedan barndomen i efterkrigstidens Neapel. Oddsen är emot dem för de kommer båda från fattiga hem. Nu ser Lenù tillbaka på sitt och Lilas liv från 2000-talets höjder.

Båda dessa kvinnor är mycket driftiga och mycket intelligenta men med olika typer av förstånd. Lila är högst intuitiv medan Lenù är den akademiskt begåvade  (vilket inte alltid leder till "begåvade beslut"). De kämpar båda mot och för livet och hindren är svåra och känslomässigt utmattande. Att livet är en ständig kamp är något man inte glömmer när man läser den här boken. Kvinnor har det ofta extra svårt och både Lila och Lenù är levande bevis för detta.

En stor del  av handlingen i "The Story of the Lost Child" tilldrar sig i Neapel (dit Lenù flyttar efter skilsmässan från sin man). De båda kvinnorna bor i samma hus och kommer så att vara i ständig kontakt med varandra. Deras vänskap sätts på ständiga prov.

Jag älskar Elena Ferrantes sätt att skriva för hon är framför allt en stor berättare. Sällan har jag låtit mig fångas så av en handling och ett skeende. Ferrante är dessutom en ypperlig psykolog som kryper under skinnet på sina kvinnor och hon klär också av dem- de står där helt nakna och blottade. Magisk läsning är detta och jag vet att den svenska läsekretsen har något alldeles extra att se fram emot.

5 kommentarer:

Hermia sa...

Ser så mycket fram emot att få läsa böckerna när de kommer på svenska! Men lite orolig är jag allt - kan de och författaren verkligen leva upp till alla lovorden?! Men dig litar jag ju på :)

♥ Hanneles bokparadis sa...

(The Face of Britain - The Nation Through its Portraits av Simon Schama kom på posten :)

Ingrid sa...

Hermia: Jag kan bara säga att jag blev djupt gripen av handlingen som inte bara är en historia om två kvinnor utan också en historia om Italien och Neapel under en turbulent tid. Jag hoppas att du inte blir besviken!

Hannele: Det var en verkligt fin julgåva (till dig själv förmodar jag? :-) Jag ska också slå till med en beställning men väntar till efter julruschen.

Jenny B sa...

Jag kisade när jag läste, men där var inga spoilers, eller hur?! Jag har ännu bara läst den första boken och också blivit golvad. Jag ser fram emot att läsa de återstående tre. Så hårt, äkta och krävande som Elena Ferrante skriver - alltså krävande på ett bra sätt, krävande på uppmärksamhet.

Ingrid sa...

Jenny B: Inga spoilers. Åkta och krävande - det tycker jag sammanfattar Elena Ferrantes stil mycket väl. Det skriver jag under på.