onsdag 9 december 2015

In These Times


Jenny Uglow är historiker och hon har hunnit med att skriva åtskilliga biografier. Jag har med stor behållning läst hennes bok om Charles II (Gambling Man) och så har jag också hennes "The Pinecone- the Story of Sarah Losh: Forgotten Romantic Heroine- Antiquarian, Architect and Visionary."

Nu är det Napoleontidens England som står i fokus och det är en rekorderlig lunta det här, väl över 600 sidor. Hur var det att leva i England under den här tiden (1793-1815)? Ja, det får man reda på under resans gång. Att Napoleons härar härjade de centrala delarna av Europa under många år är välbekant men vad hände i ö-riket som han inte lyckades kuva eller invadera?

Jenny Uglow har läst och gått igenom dagböcker och brev- och det är inte bara de övre klasserna som kommer till tals- även så kallat vanligt folk befolkar sidorna.

Jag tycker att det är något väldigt rörande över gamla dokument, brev och dagböcker- röster som aldrig tystnar och som gör personerna levande igen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det tror jag också, att det är väldigt rörande, verkligen! Man önskade sig att tusentals personers brev och dagböcker av kvinnor och män, inte bara memoirer av författare, skulle vara tillgänglig för oss... Då skulle vi veta mycket mer om världen. En gång hittade jag beskrivningar och en (inte så personligt) dagbok av en okänd Professor på loppmarknad (flea-market) - det var roligt! Nu skulle man ha hans frus idéer, och vad hun tänkte om livet... Gamla dokument är underbart.

Ingrid sa...

Klemperer: Vilket fynd du gjorde. Jag är glad över de brev jag har från gamla tider- och önskar att de var fler. Det är något så ursprungligt med det som är uttänkt, formulerat och nedtecknat med penna och på papper. Det kan aldrig ersättas av det digitala formatet. Penna och papper följer tanken. Det gör inte det snabba tryckandet på tangenter.

Mrs Calloway sa...

jag har Uglows biografi om Mrs Gaskell. det värsta är att jag tänker fortare än både tanken och tangenten...

Ingrid sa...

Mrs C: Mrs Gaskell-biografin är säkert mycket välskriven- och jag fortsätter väl med mitt pappersarbete vad gäller skrivandet :-)

Mrs Calloway sa...

än pennan och tangenten skulle det ju vara, förstås...