torsdag 3 december 2015

Årets bästa böcker ?


Michael Jacobs gick ur tiden år 2014- då hade han hoppats hinna få sin bok om Diego Velázquez målning "Las Meninas" klar- men sjukdomen var starkare och gjorde sitt hemska arbete snabbare än Jacobs hade hoppats. Manuskriptet till boken tog hans fru hand om och med hjälp av Michael Jacobs gode vän Ed Vulliamy kunde till slut den här berättelsen (som inte bara handlar om tavlan utan som spinner vidare på konst över huvud taget med inslag av författarens egna funderingar (fyllda med humor om jag förstår det hela rätt) bli klar. Flera kulturpersonligheter som intervjuats om sina bokval för det snart gångna året har nämnt just den här boken. Jag skriver raskt upp och fyller på min ösnkelista.

Walter Kempowski (1929-2007) har jag skrivit om förut här på bloggen.

Kempowski föddes i Rostock år 1929 och fick verkligen uppleva krigets elände- Rostock bombades sönder och samman och Kempowski blev tvångskommenderad in i Wehrmacht som 15-åring (det var i krigets slutskede och då rekryterades gammal som ung). Hans far stupade den 26 april 1945 och då tvingades Kempowski att sluta skolan och hitta ett arbete. I Wiesbaden tjänstgjorde han hos amerikanerna vilket skulle komma att kosta honom mycket så småningom- vid ett besök hos sin mor (som stannat kvar i Rostock) blev han tillfångatagen av ryssarna och anklagad för spioneri- både han och brodern blev dömda till 25 års arbetsläger av en militärtribunal. Kempowski frisläpptes 1956 och flyttade då omedelbart till Hamburg. Han började skriva och ge ut böcker i slutet av 60-talet och han räknas till en av de allra mest betydande tyska författarna under senare delen av 1900-talet.

Mest känd är han för boken "Tadellöser & Wolff" (den enda av hans verk som blivit översatt till svenska). Jag är tacksam över att hans "Alles umsonst" översatts till engelska (Anthea Bell)  med titeln "All For Nothing" (Boken är från 2006).


Om vädret i litteraturen kan man säkert skriva mycket och det är vad jag tror att Alexandra Harris har gjort. Inte kan jag motstå denna "krönika" som gör nedslag i både konst och litteratur och som tar oss med långt bort i historiens djup.

Det kommer mera om bästa böcker- men idag får det räcka med en trio.

Inga kommentarer: