fredag 4 september 2015

Ballad om den yttersta dagen

Foto: Per Henning

Klockan slog tolv, när på sovrummets golv, av sodiga
årsringar frätt,
en herre man såg med bekymrad håg vid sin frodiga
toalett.
Som en svärdsegg trång, ja men knappt så lång, är den
Yttersta Dagens spång;
att få ny endossent med en konkklar trassent är en uppgift
för saga och sång.
Sista dagen i dag! Sista dagen idag! Ja, i dag är det
sista dan.
Hittilldags det lacks, men man vet att det sprack för
andra personer i stan.
Och om ej han har tur, ligger Fan på lur för att taga
Abdullah Khan.

(Från " En ballad om den yttersta dagen " av Frank Heller)

Frank Heller (eller Gunnar Serner som hans verkliga namn var) gjorde det inte lätt för sig i livet.

 En orolig ande var han- och så otroligt begåvad. Studentexamen vid 15 års ålder... och sedan studier i Lund - det gick som på räls- och Serner blev filosofie doktor år 1910 (24 år gammal!) med en avhandling om Swinburne.
-
Så kom han i "dåligt sällskap" - och han drogs in i den för tiden så vanliga "växelkarusellen"- i ren desperation förfalskade Serner tre växlar och sedan fick han fly Sverige för att aldrig egentligen komma tillbaka. Färden gick lite vindlande men han stannade ett bra tag i Monte Carlo- casinot lockade och ett tag kunde finanserna klaras av genom ett "system" (som dock så småningom fallerade). Så kom Serner på att han skulle skriva... han började med noveller- och de blev publicerade. Sakta men säkert kom han upp till ytan igen för att bli en mycket produktiv författare.
 
På bibliotekets lilla antikvariat hittade jag "Herr Collins affärer i London" (denna utgåva är från 1964) och nu ser jag fram emot att läsa om äventyraren Filip Collins och hans härjningar i de flesta av Europas metropoler. Den här boken kom ut redan år 1914 och den har även blivit till film.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tack så mycket igen för det! Ibland så tror jag det är bra, för att lär sig svenska bättre, att memorera dikter som "En ballad om den yttersta dagen".

Jag läsde just nu att "Herr Collins affärer i London" finns på tyska också, och som du skrev, Friedrich Wilhelm Murnau (1924) och Gustav Gründgens (1934) båda gjorde en film, "Die Finanzen des Großherzogs", (storhertigens finanser). Kanske jag kan låna ut filmer...

Snowflake sa...

Jag älskade dessa böcker! Mormor hade dem, jag läste om dem titt som tätt på loven.
Tack för påminnelsen. :-)

Ivo Holmqvist sa...

Om man skriver in Gunnar Serner i sökrutan här på Svenskt Biografiskt Lexikon:

http://sok.riksarkivet.se/SBL/Start.aspx

så kommer Dag Hedmans utmärkta och utförliga artikel om honom upp.

Hans avhandling från 1985, Eleganta eskapader, om Frank Hellers författarskap till och med Kejsarens gamla kläder - nog Hellers bästa bok - är mycket läsvärd.

Det livaktiga Frank Heller-sällskapet är värt att gå med i (snart årsmöte på Grand i Lund). Då får man också årsboken. Den nu aktuella handlar om Frank Heller som reseskildrare.

Ingrid sa...

Klemperer: Frank Heller (Gunnar Serner) är en mycket intressant bekantskap och jag hoppas att du lyckas få tag på filmen (som jag också ska leta efter).

Snowflake: Jag blev så glad när jag hittade Herr Collins affärer- man skulle skaffa sig ett litet Frank Heller-bibliotek! Har du fått överta din mormors böcker månne?

Ivo Holmqvist: Tack för all värdefull information. Jag ska läsa Dag Hedmans artikel och även kika in på Frank Heller-sällskapets hemsida.

Snowflake sa...

Jag hittade två Frank Heller på loppis i helgen! Var det möjligen din förtjänst? ;-)

Ingrid sa...

Snowflake: Vilken tur du hade! Så roligt att du gjorde så fina fynd. (Jag har nog inget med det att göra :-) :-)