fredag 26 juni 2015

Den allra finaste novellkonst

Nu var det inte just den här samlingen som jag hämtade hem från Ystad i går utan en annan (i svensk översättning). Björg Vik är en norsk författarinna som är mest känd för sina utsökta noveller. Så synd att många av hennes böcker blivit utgallrade från biblioteken och ännu mera synd att det inte kommer nya utgåvor/översättningar så att flera kan få nöjet att stifta bekantskap med en här skriftställaren.

"Gator förändras, precis som ,människor. Ett hus rivs, en tand ramlar ut. En vägg slits av väder och vind, ett ansikte åldras av dagar och nätter. Vitmålade väggar gulnar, hud grånar. Takpannor lossnar och blåser av huset en höstnatt, hår blir tunnare på människors huvuden och faller av på både kloka och enfaldiga, fattiga och rika. Tidens tand gnager tålmodigt på allt. Tiden följer människor och hus, trofast som skuggan, obönhörlig, omutlig." (från novellen Amandabacken i "Snart är det höst", Rabén & Sjögren förlag. Översättning: Urban Andersson.

"Amandabacken" är just en berättelse om hur tider förändras och med tiderna även människorna och åh, så bra det är skildrat!

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag kollade upp "mitt" bibliotek. två titlar på en filial. det gallras okänsligt

Ingrid sa...

Mrs C: Jag blev så ledsen när jag såg att den här novellsamlingen hade försvunnit från "mitt" bibliotek. Okänslig gallring var rätta ordet.

Anonym sa...

Då tröstar det förmodligen inte att hela Hamburg bibliotek har ingen bok av Björg Vik. Men tusen tack för tipsen, och för "det gallras okänsligt"!
Även bokbörsen, jag tittade just nu, har bara 16 böcker av Björg Vik, men "snart är det höst" finns en enda gång...

Ingrid sa...

Klemperer: Det är sorgligt när man gallrar bort den goda litteraturen- Björg Vik skriver verkligt fina noveller.