torsdag 11 juni 2015

Born and raised in Boston


Vy över Charlestown, Boston i början av förra seklet.

Min svärmor (som jag aldrig träffade) var född i Charlestown och hennes uppväxt där skulle kunnat ge material till en tjock roman. Det hade inte blivit någon lättsam lektyr för interiörerna i hemmet var minst sagt skrämmande och våldsamma. Det var hårda tider för en immigrantfamilj (som kom från det fattiga New Carlisle i provinsen Quebec.)Boston är en stad som har inspirerat till många böcker och det finns en hel mängd författare som har skrivit om miljöerna här. Anita Diamants senaste roman handlar om en kvinnas uppväxt i norra delen av Boston. Addie Baum är dotter till judiska immigranter- nu berättar hon om sitt liv för sitt barnbarn. Det hela blir en resa genom 1900-talets Amerika och med fokus på Boston. Kanske kommer en svensk översättning så småningom.


Lisa Genovas senaste roman har handlingen förlagd till just Charlestown.  Lisa Genova är mest känd i Sverige för sin "Fortfarande Alice" som handlar om en kvinna med Alzheimers sjukdom. Nu heter huvudpersonen Joe O'Brien - polis med fru och fyra vuxna barn. När han börjar få plötsliga vredesutbrott och dessutom problem med balansen förstår både han och hans familj att något inte är som det ska. Joe diagnosticeras med Huntingtons sjukdom.

För den som uppskattade "Fortfarande Alice" är nog  "Inside the O'Briens" en bok att sätta upp på en eventuell läslista.

Jag har inte läst någon av dessa böcker men så småningom ska de väl hitta vägen hem till mitt läsbord.

4 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

jag gillade Still Alice, men filmen var usel. Inside the O´Briens står härmed på min läslista

Ingrid sa...

Mrs C: Tack för varningen om filmen. Jag tyckte också om boken.

luttradbibbla sa...

Jag gillade både Still Alice och Saras andra halva så jag kommer definitivt att lägga Inside the O'Briens till min oändliga Att läsa-lista. Tack för tipset!
Filmen Still Alice var som sagt inte alls lika bra som boken (men när är filmen bättre än boken) de hade hoppat över några av de mest gripande avsnitten i boken såd et blev lite av ett jaha var det inte mer.

Ingrid sa...

Den luttrade bibliotekarien: Någon film lär det nog inte bli då för min del men jag ska försöka få tag på The O'Briens så snart det går.