onsdag 29 oktober 2014

Det var en gång ett bibliotek...


Östra Grevie (fotot är lånat).

"Östra Grevie är en tätort på Söderslätt i Vellinge kommun

I Östra Grevie ligger Östra Grevie kyrka och Östra Grevie folkhögskola.
Från byn kom Hanna Hansdotter, den sista person i Sverige som dömdes till döden för häxeri."
(Källa: Wikipedia)

En lantlig idyll i Vellinge kommun- Östra Grevie. En gång fanns här ett folkbibliotek. Det vet jag för jag har hittat en bok med tillhörighetsstämpel på "mitt" biblioteks magasin. Året var 1928 och det är väl ett underverk att just den här boken har överlevt alla utgallringar som har ägt rum genom åren.

För tillfället bor Rudyard Kiplings "Kim"(för det är just den boken det gäller) hos mig och det är verkligen trevlig och spännande läsning. Mitt exemplar är lagom slitet och det har getts ut av "Vårt hems förlag" i serien "Vårt hems nobelbibliotek". Översättningen är gjord av Ezaline Boheman.  Serien verkar ha upphört redan år 1930 så den blev då inte långlivad. Sedan dess har det kommit flera nyare översättningar av just "Kim" (den senaste verkar vara från 1984).

De engelska utgåvorna är väl hur många som helst och man kan med största sannolikhet läsa boken on-line. (Filmatiseringar finns det givetvis också). Jag håller mig till min "brundaskiga" variant- det är trots allt texten som är det viktiga.

"År 1998 rankades Kim som nummer 78 på listan över 1900-talets 100 bästa engelskspråkiga romaner av Modern Library".

Inga kommentarer: