fredag 24 oktober 2014

Nytt


 Det gäller att vara snabb på det när bibliotekets nyhetshylla är fylld. Barbro Lindgrens "Dikter i urval" kunde jag givetvis inte motstå.

Jag ligger på en äng
långt bort härifrån
och tänker på vart
alla floder rinner.---

NoViolet Bulaways "Vi behöver nya namn" kom ut på originalspråket (engelska) förra året och nu finns den i svensk översättning. Länge har jag sneglat åt den och nu har jag den alltså i min hand. Det handlar om Darling som är nio år gammal och som bor i en kåkstad någonstans i Mugabes Zimbabwe. Jenny på bloggen Kulturdelen har läst och skrivit ner sina tankar om boken.Jag blev väldigt förvånad när jag lyckades komma över (via beställning men ändå...) Steve Sem-Sandbergs "De utvalda". Jag trodde att det skulle vara jättekö på den men så var inte fallet. Kanske är det ämnet som avskräcker- kanske är det sidantalet (550). Jo, det är otäckt och det är skrämmande men jag tycker att det är nödvändig läsning. Det är alldeles för lätt att glömma och glömma ska vi inte göra. En studie i mänsklig ondska och en ondska som riktar sig mot de totalt försvarslösa, barnen. Spiegelgrundsjukhuset låg i Wien och det var ett verkligt centrum för allt omänskligt.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Grattis till att få tag i de efterlängtade böckerna! Hoppas att du tycker om We Need New Names. Jag längtar också efter att läsa Steve Sem-Sandbergs nya bok. Efter De fattiga i Lodz tycker jag att han är en av våra bästa; en författare med tyngd.

Ingrid sa...

Jenny: Jag håller absolut med dig vad gäller Sem-Sandberg. Han skriver så fantastiskt bra och som du säger med tyngd. Han är i en klass helt för sig.