tisdag 21 oktober 2014

Den förlorade sonen- veckans tyska bok


En kort roman på cirka 150 sidor landade på mitt läsbord. Jag borde ha läst den på originalspråket, tyska, men det blev en engelsk översättning. Annars finns boken också på svenska (1999).

Hans-Ulrich Treichel (f.1952) har skrivit om det trauma som en hel familj utsätts för i jakten på ett barn som förlorades under flykten från de ryska trupperna i januari 1945. En liten familj på tre personer (mor, far och en liten pojke i spädbarnsåldern) flyr undan ryssarna från sitt hem i  östra  Tyskland- den del som en gång kallades för Ostpreussen. Plötsligt dyker de upp- ryssarna och de är ute efter hämnd- kvinnorna har försökt att dölja sig i stora schalar men det hjälper inte- de blir våldtagna ändå. I paniken och rädslan lämnar modern i familjen hastigt över sin lille son till en vilt främmande kvinna- och det är det sista hon ser av sitt barn. Så småningom hamnar familjen i Westphalen i väst och där lyckas de skaffa sig ett materiellt sett bra liv.

Berättarjaget är den yngre  brodern till Arnold (för så hette han den lille som försvann) och han lider oerhört av föräldrarnas förflutna som de inte kan släppa- det går inte att glömma ett förlorat barn. Modern försöker lura sig själv och sonen med att säga att Arnold dött av svält men till slut går det inte längre att tiga om sanningen- och så en dag tror man sig plötsligt ha hittat denne försvunne bror. Nu gäller det bara att bevisa att det verkligen är Arnold som har hittats och det måste många och obehagliga undersökningar till för detta.

Den här boken är en stark psykologisk skildring fylld av svart humor (mycket svart)- och det är ett lidande utan gräns som man som läsare tvingas ta del i. Det är bitvis oerhört plågsam läsning för den berättande pojken är kanske den som lider mest av allt. Dramat får sin upplösning och det är ett oväntat slut- ganska abrupt men det lämnar kvar många egna tankar och så ska det väl vara med en riktigt god bok.

"Lost"  eller "Der Verlorene" av Hans-Ulrich Treichel blir denna veckans tyska bidrag från mig.

4 kommentarer:

♥ Hanneles bokparadis sa...

läskigt

Ingrid sa...

Hannele: Boken är riktigt otäck på sina ställen.

Malin sa...

Letar efter noveller till min bokcirkel. Den här är intressant.

Ingrid sa...

Malin: En annorlunda och intressant bok- på många sätt.