torsdag 2 oktober 2014

Exilens författare- Hans Keilson och Anna Gmeyner


Han blev över 100 år gammal, författaren Hans Keilson -(1909-2011)- då hade han belönats med åtskilliga priser och hans böcker hade tryckts upp i nya utgåvor både på tyska och på flera andra språk (ovan en dansk översättning som snart kan köpas i bokhandeln och vågar man hoppas på en svensk version också?)

Keilson föddes i Tyskland och var av judisk börd- år 1933 debuterade han med en självbiografisk roman "Das Leben geht weiter"- den blev raskt förbjuden i nazisternas Tyskland. Tre år senare tvingades Keilson lämna sitt hemland och han slog sig ner i Nederländerna, ett land han skulle stanna kvar i fram till sin död. Under den tyska ockupationen lyckades han gå under jorden under en ny identitet och han överlevde kriget. Till hans stora sorg gick det inte att rädda föräldrarna som båda mördades i Auschwitz.

Högt upp på min läslista finns Keilsons  The Death of the Adversary ( Der Tod des Widersachers) som skildrar ett mardrömsaktigt Tyskland som det var i mitten av 1930-talet. Jag kan tillägga att Keilson även var läkare med inriktning på människans psyke- och romanen är präglad av hans insikter i ämnet..


En annan författare från den här svåra tiden är Anna Gmeyner som kanske mera är känd som dramatiker- men- hennes roman "Manja" har blivit översatt till flera språk och finns faktiskt på engelska (utgiven av Persephone förlag år 2003). Fem barn och deras öden skildras här- från 1920 och framåt till 1934.

Anna Gmeyner (1902-1991) kom ursprungligen från Österrike och hon växte upp i ett liberalt och välbärgat judiskt hem i Wien. Anna Gmeyner kom som ung till Berlin och började skriva teaterpjäser- när nazisterna kom till makten år 1933 tvingades hon gå i exil och hon flyttade till Frankrike. Mellan 1940 och 1950 bodde hon med sin man i England och hon avled 88 år gammal i New York.( Anna Gmeyners dotter hette Eva Ibbotson och var en känd barnboksförfattare.)

2 kommentarer:

Bokmoster sa...

Bra tips, låter intressant och är nya namn för mig. Alltid kul att lägga läsvärda titlar till listan :)

Ingrid sa...

Bokmoster: Jag har faktiskt beställt Keilsons bok- och jag är svårt frestad av Mania också.