tisdag 2 september 2014

Med nostalgi i blicken: En handfull 50-talsböcker


Längst bak i "Our Spoons Came From Woolworths" av Barbara Comyns finns två sidor med rekommendationer på vidare läsning av romaner i lite samma stil. Så gott som alla dessa böcker har getts ut under 1950-talet.

Barbara Comyns blev också känd och älskad för "The Vet's Daughter" (1959). "The Tortoise and the Hare" (jag har läst den) handlar om en ung och oskyldig kvinna (Imogen) som blir utmanövrerad i sitt äktenskap av en äldre och inte alls särskilt attraktiv dam- Imogen ser inte faran förrän det är för sent. Mycket läsvärt och mycket underhållande (på ett ibland ganska diaboliskt sätt).


Rosamond Lehmann kan konsten att skriva om intriger och mänskliga relationer- som ingen annan. Här handlar det om två systrar och samma man (hustrun och älskarinnan: ett tema som här blir satt på sin spets). "The Echoing Grove" kom ut år 1953.) Den svenska översättningen fick titeln "Ekolunden"."The L-Shaped Room (1960)" minns jag från 1960-talet för det var då jag läste den (och jag tyckte mycket om den.) Jag borde läsa om. Ung kvinna blir med barn och hennes far kastar ut henne hemifrån. Jane (bokens huvudperson) får lära sig att leva på egen hand. Tillvaron är hård men romanen är inte enbart sorglig. (Boken finns i svensk översättning "Rum för obemärkt", 1963).


 För något år sedan gjorde jag ett djupdyk i Elizabeth Taylors romaner- det har jag inte ångrat. En mycket fin författarinna. "A Game of Hide and Seek (1951)" handlar om kärlek som aldrig får "komma till skott", om att leva i falska världar och om att tysta sin inre röst.


En självbiografisk roman (från 1952) och det här är tredje delen av fyra (den första var "Frost in May)- relationsroman (och den här vill jag gärna läsa). Den svenska titeln: Pepparkakshuset.

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

alla lockar till läsning! fina omslag, dessutom

Ingrid sa...

Mrs C: Speciellt Virago brukar ha väldigt vackra omslag- de av äldre modell ofta med konstverk.