onsdag 3 september 2014

Magainsfynd


Vivi Täckholm Foto: Staffan Nordstedt


När jag tröttnar på bruset från alla bästsäljare och "den- måste- du- läsa- böcker" drar jag mig in till bibliotekets tysta och svala magasin. Här finns de verkliga bokfynden och ständigt hittar jag något nytt bland det gamla. Idag botaniserade jag under varianter av N. (De blev sedan en Ua också men det tar vi vid ett annat tillfälle).

Jag är gammal nog att minnas TV-program om och med Vivi Täckholm  (1898-1978). Hon var   en mycket framstående botanist och hon skrev också en mängd böcker. Egypten blev hennes nya hemland (ett land hon älskade).  Den kärleken har hon skrivit om i "Egyptisk vardag" (1966, Generalstabens litografiska anstalts förlag).

" I denna bok har jag velat ge några glimtar av vardagsmiljö i det land som blivit mitt andra hem genom att berätta om människor vars problem och glädjeämnen jag delat, om ett folk jag kommit att älska allt mer och mer genom åren".

En ung Karen Blixen.

Jag hittade också "Skuggor på gräset" av Karen Blixen (1960 och utgiven på Albert Bonniers förlag). Boken innehåller fyra berättelser- handlingen är mestadels förlagd till Kenya.

Två böcker av två kvinnor som är värda all uppmärksamhet och många läsare.

3 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

biblioteksmagasin är fina platser att försvinna på. det är i allmänhet tyst och man är ensam med alla bra böcker som inte bord vara magasinerade

Ivo Holmqvist sa...

Rävjägarn skrev häromdagen om en vacker bok på sin blogg, Vasr Fries I svenska marker. Jag kontrade i en kommentar så här:

En lika vacker bok som Carl Fries I svenska marker är botanikern Vivi Laurent-Täckholms Faraos blomster, med denna långa undertitel: En kulturhistorisk skildring av livet i Gamla Egypten byggd på verklighetens grundval och med bilder från de sista årens grävningar (Natur och Kultur 1951).

Den finns i ett ståtligt halvfranskt band, med en egyptisk gudinna inpräglad på läderryggen. De svartvita bilderna från AB Svenskt djuptryck har samma höga kvalitet som de hos Carl Fries.

Ingrid sa...

Mrs C: De borde komma ut, de där böckerna- ut och lufta sig- men jag är ändå tacksam för att de inte gallrats bort.

Ivo Holmqvist: Jag såg ett par böcker till av Vivi Täckholm på magasinet men jag tror inte att "Faraos blomster" var en av dem. Kanske finns den på Malmö stadsbibliotek. Jag hoppas.