måndag 29 september 2014

Om att vara ute och cykla


 En modernare variant av en Dursley-Pedersencykel (lånad bild)

Jag läser om tiden efter Victoria (drottning av England) och nog hände det mycket vid förra sekelskiftet. Det var en uppfinningarnas tid och det var enligt A. N. Wilson "the age of bicycling and the great outdoors".

Man gick från den obekväma (och farliga) storhjuliga varianten av cykel till en mera modern version. Den danske ingenjören Mikael Pedersen kom att bli banbrytande med sin utvecklade modell. En riktig lättviktare på den tiden (den vägde under 10 kilo) och med en hängmatteliknande sadel (de första modellerna hade sadlar av trä (aj!). Med den här typen av cykel slog man faktiskt nya hastighetsrekord.Även kvinnorna hängde på trenden och i majnumret år 1911 av "Cycling Magazine" kunde man se en bild av Lady Harberton iklädd en specialsydd cykeldräkt (möjligen i stil med den här ovan).

Det ansågs oerhört chockerande med kvinnor i dräkter av detta slag och Lady Harberton "was refused admission to the coffee-room of an inn" , kan man läsa. Men- tiderna förändrades och snart kom bekvämare kläder. Bort med korsetter och utfyllnader- in med mera löst sittande plagg.


Det här är boken jag läser just nu. A N Wilson börjar med Edward VII och hans tid och så slutar det hela med Elizabeth II:s kröning.

2 kommentarer:

Jenny B sa...

Jag kommer att tänka på På spaning efter den tid som flytt, där Marcel i Balbec dras till en grupp unga kvinnor som cyklar tillsammans och är vildare och mer frigjorda än de flickor han dittills mött. Åh, nu fick jag ännu en anledning att längta tillbaka till de böckerna!

Ingrid sa...

Jenny B: Cykling måste ha inneburit en större revolution än man kunde ana. Intressant ämne, tycker jag.