fredag 19 september 2014

Med blicken riktad mot Kanada


På bilden ovan: Maude Abbott (1869-1940) en av de första kvinnliga läkarna i Kanada och specialist på medfödda hjärtfel.
 
 

Hennes liv har inspirerat den kanadensiska författarinnan Claire Holden Rothman till att skriva boken "The Heart Specialist" - en bok som för övrigt nominerades till det prestigefyllda Scotiabank Giller Prize år 2009.

Hösten är förutom mycket annat också de stora bokprisernas tid- och även i år har Claire Holden Rothman fått en roman upp på den långa listan till Giller-priset.

Claire Holden Rothman (f. 1958) är född i Montreal och hon har också gett ut ett par novellsamlingar. Romanen om den kvinnliga läkaren Agnes White (Maude Abbott) krävde mycket av författaren och det tog tid att forska i källorna. Claire Holden Rothman ville därför hålla sig mer i närheten av nutid i sin nästa roman och valet blev då att skriva om den så kallade oktoberkrisen (The October Crisis) i Quebec år 1970.

1970-talets Quebec var minst sagt oroligt med kidnappningar, bombdåd och söndersprängda brevlådor. Jag vet inte mycket om de här skeendena i Kanadas historia- dags att bilda sig, tänker jag. I väntan på "My October" som har blivit romanens titel ska jag läsa "The Heart Specialist".

För den som vill ta en titt på den långa listan till The Scotiabank Giller Prize så finns den här.
Inga kommentarer: