fredag 5 september 2014

De litterära prisernas tid närmar sig


I november är det till exempel dags att kora vinnarna av både Goncourt- och Renaudotpriserna.
De långa listorna är redan offentliggjorda och flera av författarna finns med "dubbelt upp" så att säga. Man får väl hoppas att det inte blir samma person som vinner båda priserna- det vore lite trist kan man tycka.

David Foenkinos är en av de författare som listats för både Goncourt- och Renaudotpriset. I år har han skrivit om konstnärinnan Charlotte Salomon (självporträtt på bilden ovan). Charlotte Salomons liv blev kort- bara 26 år gammal var hon när hon (och hennes ofödda barn) mördades i Auschwitz. Då hade hon först flytt från Tyskland till Frankrike efter kristallnatten- i Nice blev hon så tillfångatagen år 1943 och skickad till sin undergång. Hon lämnade efter sig en stor mängd målningar.  David Foenkinos bok har fått titeln "Charlotte". Den vill jag läsa.



 Eleanor av Aquitanien har många skrivit om- och inte undra på. En stark och mäktig kvinna måste hon ha varit och jag tippar att hon alltid kommer att fascinera. Clara Dupont-Monod har gjort ett försök att fånga henne i boken "Le Roi disait que j'étais Diable"



Den 28 oktober år 1949 inträffade en katastrof- ett Lockheed-plan från Air France och på väg till New York från Paris flög rakt in i en bergvägg på Azorerna. Alla ombordvarande omkom omedelbart. Bland passagerarna fanns flera kända personer. Vem och varför? Om detta har Adrien Bosc skrivit i "Constellation".

Den franska bokhösten ser spännande ut och jag hoppas att det blir översättningar av en del så småningom.

2 kommentarer:

Sanna sa...

"Charlotte" låter sorglig men mycket intressant!

Ingrid sa...

Sanna: Jag kommer att beställa den.