söndag 1 mars 2009

Med Caravaggio som inspiration
I Salley Vickers "The Other Side of You" spelar konstnären Caravaggio en stor roll.
-
Jag tyckte mycket om "The Other Side of You".
-
David McBride är psykoterapeut och från sin barndom bär han inom sig ett djupt och oläkt ärr. Han blir "tilldelad" en patient, Elizabeth Cruikshank (som försökt begå självmord). Mellan McBride och Elizabeth växer en förståelse, där de båda hjälper varandra att läka sår och komma "ut ur den förstening" som hindrat dem från att vara sanna mot sig själva, sina rätta jag. Flera avsnitt i boken utspelar sig i Rom.
-
Det är en bok om att "vara människa"- om hur svårt det kan vara. "There is no cure for being alive".
-
Caravaggios målning "Supper at Emmaus" (se ovan) förekommer mycket i boken och denna målning ger nyckeln till romanen. (I Emmaus avslöjade Jesus sitt rätta jag för två av sina lärjungar).
-
Vickers har själv arbetat som psykoanalytiker (Jungian) och i slutet av boken finns en intressant intervju med henne ( hon nämner också sina "top ten books"- några av dem är: Emma av Jane Austen, The Ambassadors av Henry James och Middlemarch av George Eliot. )
Jag kommer definitivt att läsa mera av Salley Vickers.

2 kommentarer:

Hermia Says sa...

Det där verkar vara en bok för mig - läser gärna böcker där konstnärer figurerar och gärna böcker som utspelar sig i Italien...
En annan roman på temat som jag gillade är "Artemisias passion" skriven av Susan Vreeland. Om Artemisia Gentileschi. Läst?

Ingrid sa...

Nej, den har jag inte läst. Nu fick du mig verkligt intresserad. Jag lägger boken i min inköpskorg från Adlibris (har en pågående "korg" på gång där just nu.)Tack för tipset!!