måndag 9 mars 2009

Litteratur utan jämställdhet

Det var gårdagens rubrik i Sydsvenskans B-bilaga (kultur och nöjen). Julia Svenssson skriver om kvinnors läsning. "Kvinnor läser romaner om familjeliv och kärlek. Män läser facklitteratur eller ingenting alls. I världens mest jämställda land är litteraturen fortfarande kvar på 1800-talet".

"Kvinnor köper stora travar av pocketböcer. Och mycket presenter, säger Lars Sandell på Hamrelius. Män köper böcker till sig själva. Men bland ljudböckerna är det jämnare könsfördelning." Lisbet Larsson (professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet) säger:" Kvinnor läser helst litteratur av kvinnor" (men läser också litteratur av män- män läser nästan enbart litteratur av män.)

Vidare säger Lisbet Larsson " Vi har den litteratur vi förtjänar. -- Det är fortfarande så att man i högre grad uppmuntrar pojkar till ett aktivt liv. Flickornas intressen blir snabbt flickrumskultur och att prova kläder i affärerna. Det finns en bristande respekt för det kvinnor gör. Ska det ske förändringar ska flickor göra det pojkar gör- och inte tvärtom."

I artikeln ges exempel på tjejiga, grabbiga och crossover författare:

Tjejiga är: Denise Rudberg, Doris Lessing, Sylvia Plath, Jane Austen, Christine Falkenland, Marian Keyes, Marianne Fredriksson och Selma Lagerlöf

Grabbiga: Jens Lapidus, Klas Östergren, Ernst Brunner, Carl-Johan Vallgren, Jan Guillou, Nick Hornby, Anthony Beevor, Verner von Heidenstam

Crossover: Björn Ranelid, Kerstin Ekman, Peter Kihlgård, Henning Mankell, Per Olov Enquist, Stieg Larsson, Katarina Frostenson och August Strindberg.

Jag kan inte påstå att jag känner mig särskilt upplyft av artikeln. (men det var väl heller inte syftet).

2 kommentarer:

Nene sa...

Nej, man blir varken upplyft eller riktigt klok på det, för att inte tala om att jag är något förvirrad av Björn Ranelid och Stieg Larsson som crossover-författare...

Men, om man läser Elizabeth Bears livejournal så får man till livs att det är vanligare med unga, kvinnliga sf-författare nu än tidigare och där har vi ett exempel på "för att det ska bli jämställt måste flickor göra vad pojkar gör." Och inte bara läsa vad pojkar läser eller vad pojkar har skrivit.

Nene, SF-Bokhandeln Malmö

Ingrid sa...

Ett ljus i mörkret.