tisdag 17 mars 2015

Verklig bokkonst


Det här är en så kallad illumination  dvs en utsmyckning av (vanligtvis) en handskrift. Man kunde också illuminera genom att använda olika färger i den skrivna texten. Tekniken var vanlig under främst medeltiden och det fanns särskilda "illuminatörer" som hade detta arbete som heltidssysselsättning.

Bilden ovan är tagen från ett medeltida praktverk, ett beställningsarbete av hertigen av Berry och det har fått titeln "Les Très Riches Heures" (allt är målat mellan 1438 och 1442). (Les Très Riches Heures du Duc de Berry, emellanåt benämnd Très Riches Heures (på svenska Hertigens av Berry mycket rika timmar), är en illuminerad tidebok utförd av bröderna Limbourg 1412-1416 för hertigen Jean de Berry) Källa: Wikipedia

Jag hittade just den här bilden i en bok om engelsmännens härjningar i Frankrike under hundraårskriget- målningen ska illustrera månaden februari och visst är den både vacker och intressant att se på. Detaljrikedomen är påfallande och nog ser det kallt ut! Bikuporna är täckta av snö och fåren skockas i sin inhägnad. Damerna värmer sig framför brasan och långt i fjärran kan man se byn med kyrktornet som sticker upp.

Flera vackra bilder kan man se här (Wikipedia).

Det var naturligtvis få förunnat att komma i närheten av så här vackra böcker.

2 kommentarer:

tant Hannele sa...

väldans så vackert!

Ingrid sa...

Hannele: Otroligt vackert och svårt att fatta att det fanns så fina böcker redan på medeltiden- verklig bokkonst!!