I brevlådan fanns också ett begagnat exemplar av Peter Gays bok "Weimar Culture" (från 1968). Den här boken finns i svensk översättning "Weimarkulturen" och kan säkert hittas på många av landets bibliotek , den har nämligen kommit ut i nya utgåvor.
Peter Gay (f 1923) är från början tysk och född i Berlin som Peter Fröhlich. Efter kristallnatten (1938) tvingades han fly från Tyskland med sina föräldrar och familjen hamnade först på Kuba men kom till USA år 1941. Där har Peter Gay varit bosatt sedan dess och han har varit flitig med pennan. Många böcker har han författat och flera av dem finns på svenska (t ex den om Freud och den om Mozart).
Weimarkulturen handlar om de där åren mellan 1918 och 1933, de år då Tyskland var demokratiskt styrt och man hade hopp om en bättre framtid- det hoppet grusades tyvärr helt och vägen till 1933 var svår att beträda också tidvis.
Peter Gays bok ser jag verkligen fram emot att läsa- här blandas litteratur, konst, psykologi och historia.
5 kommentarer:
Åh! Berätta gärna mer om boken när du har läst i den! Jag är fascinerad av Weimarrepubliken och kulturen och livsstilen under den perioden. Det låter som att jag bör läsa boken, jag också, men jag hör gärna vad du tycker om den tills dess!
intressant
Jenny B: Weimarrepubliken har en alldeles speciell dragningskraft- och jag ska försöka få ihop några rader om boken så småningom.
Hannele: En mycket intressant tidsepok!
Jag har köpt boken också nu, tack till dig - på engelska (finns ingen tyska översättning).
Mitt "nickname" Klemperer är ju efter den älskade Otto Klemperer, som har varit dirigent av Kroll-Opern i Berlin 1927-31. Om man kunde nu resa i tiden....
Ernst Bloch, Klemperers vän, ibland skrev att man skulle inte överskatta Weimar-perioden som en "gyllene ålder". Faktiskt många i Tyskland och Europa var ganska fruktansvärt fattiga, Nazisterna har varit redan stark, och så vidare. Men även om det är kanske inte så sant om "the golden twenties" - det visserligen har varit en högpunkt för kulturen.
Om jag tittar på "Midnight in Paris" från Woody Allen så romantiserar jag mycket om "roaring twenties". Fanns någonting i Stockholm också på den tiden, kanske?
Klemperer: Gays bok är mycket bra tycker jag och han har en sammanfattning längst bak i boken också som underlättar. Visserligen läser man inte på en timma men det är en bok som man gärna går tillbaka till, tror jag. Jag tror att Gay lite grann också lyfter fram det där med att Weimarperioden inte var enbart en gyllene tidsålder - men det var ändå en rik ålder- och den upphör aldrig att fascinera. Jag har hört mera om 30-talet än om 20-talet i Sverige men nog var 20-talet en brytningstid här också men kanske inte lika starkt som i just Tyskland. Sverige hade ju blivit förskonat från krig (även om matbristen var stor mellan 1914 och 1918.
Skicka en kommentar