Carlo Goldoni 1707-1793
(porträttet målat av Alessandro Longhi)
Direkt från musernas berg via Studentlitteratur till den läsande allmänheten- så kan man drömma. Hur som helst- i Helikonbiblioteket (som gavs ut av Studentlitteratur under några år på 1990-talet) finns tjugotalet klassiker att fördjupa sig i. Jag har just läst klart en av dem ,"Pamela", av Samuel Richardson men det finns mera i det här biblioteket som lockar.
Varför inte läsa en komedi av Italiens Molière Carlo Goldoni? Som nummer 12 i serien finns hans "Värdshusvärdinnan" från 1753.
Här kan man se en rolltolkning av "Mirandolina" (som hon heter i pjäsen) av Eleonora Duse (året var 1891). En bestämd dam, var hon Mirandolina- en dam som inte alls var rädd av sig utan som avvisade envetna friare med glödheta strykjärn bland annat.
Goldoni var född i Venedig men han tillbringade de sista åren av sitt liv i Frankrike- trots stor produktivitet dog han utfattig. Mest känd är han för just "Värdshusvärdinnan" och den vill jag faktiskt mycket gärna läsa. (Och gärna se också, på teater....).
En annan (av flera) intressant titel i Helikonbiblioteket är Herman Bangs "Släkter utan hopp" från 1880 (Haablöse slaegter). Den boken väckte stor skandal, Bang blev dömd till böter (eller fängelse om han inte betalade de 100 kronorna) och så togs romanen i beslag. Därmed var Bangs "lycka" gjord och han blev i princip känd över en natt. Ämnet: mogen kvinna förför yngre man. Skandalöst tyckte man.
"Bang ville nogle år efter udgive sin bog uden de bortdømte scener. Han gik på Det Kongelige Bibliotek for at låne et eksemplar af bogen, som han ikke ejede. På biblioteket fik han at vide, at selv om bogen "nok fandtes de facto, så eksisterede den ikke de jure". Det lykkedes ham dog efter en del forhandlinger af få adgang til bogen på læsesalen, men han måtte højst læse i den 1 time."
(Hämtat från danska Wikipedia).
I Helikonserien finns också Noveller av Heinrich von Kleist, Familjen Mauprat av George Sand och Novalis Hymner till natten & Lärjungarna i Saïs bland andra......
nästan som Nobelfest
6 timmar sedan
2 kommentarer:
Trevligt tips igen.
Tack, Hannele!
Skicka en kommentar