söndag 13 oktober 2013

Mrs Gaskell


 Elizabeth Gaskell 1810-1865


Jag var 18 år gammal och hade börjat läsa engelska i Lund. Det började med digra litteraturlistor och på en av dem var Cranford upptagen -  av en författarinna som "bara" hette Mrs Gaskell. Jag kan inte påstå att jag blev särskilt förtjust den där gången (Cranford råkade vara obligatorisk läsning). Jag var betydligt mera intresserad av arga unga män i skepnad av  t ex John Osborne och så gillade jag Thomas Hardy (det gör jag än idag).

Så blev det omläsning av Cranford många år senare och med flera årsringar blev läsupplevelsen en helt annan.

Boken publicerades som "avsnitt" för första gången år 1853 i Charles Dickens tidskrift "Household Words". Cranford är en liten lantlig stad och huvudpersonerna är alla kvinnor- livet kretsar kring dem. Vi möter ett England som är i en brytningstid- järnvägen är på väg att ändra hela samhället- och den kommer också till Cranford. Den gamla tiden är på väg ut...
Här möter vi Miss Deborah och Miss Matty- och många andra kvinnor - ogifta eller änkor- det här är en bok som handlar om kvinnors villkor.

En bok om det lilla livet men det lilla livet kan ibland vara mycket stort.



Jag har hittat ett exemplar av Mrs Gaskells roman "Ruth" - en berättelse om en så kallad fallen kvinna under den viktorianska tiden, först utgiven år 1853. Svensk översättning finns men den är urgammal och går förmodligen inte att låna hem. Vill man läsa "Ruth" får det bli på originalspråket. Nu läser jag "Ruth" så att ögona går i kors.



Det allra nyaste  i svensk översättning av Mrs Gaskell är "Hustrur och döttrar" som kom ut i ny utgåva år 2008. (Det gick väl en TV-serie baserad på boken då).

Jag sitter nu och funderar på ett djupdyk i Elizabeth Gaskells romaner. Vi får se...

8 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Omläsning äer spännande, såg serien i tv.

Hanneles bokparadis sa...

Ruth ska jag läsa, finns i min bokhylla.

mimmimarie sa...

Det är skönt att man kan ända sig och omvärdera. Jag blir oxo sugen på Ruth.

em sa...

En intressant kvinna, fru Gaskell. Jag fastnade för henne i de övre tonåren, då jag läste "The Moorland Cottage". Förmodligen var det både språket och naturbeskrivningarna som fångade mig.
Margaretha

Anonym sa...

Jag känner Elizabeth Gaskell från "Life of Charlotte Brontë" (När jag var student så läsde jag verkligen allting jag hittade om Anne, Emily och Charlotte Brontë - jag minns att kompisar skrattade högst när jag kopierade tusentals sidor från böcker av universitets-biblioteket Heidelberg; vad man kunde köpa om systrar, det hade jag redan köpt).

Elizabeth Gaskell kännde "bara" Charlotte bra. Jag började att läsa Juliet Barker's underbara "The Brontës"-biografi, men slutade med sida 780 när jag började att lär mig själv svenska^^. Mer om Elizabeth Gaskell i Barker-biografin finns efter sida784 - hmmm... "200 to go".

Jag tänkte att läsa Gaskell's "North and south" i framtiden, men kanske det finns böcker du kommer att rekommendera! Gaskell skev för tretton år för "Household words" och Dickens. Jag skulle vilja läsa mer, det finns brevväxlingen också.

Thomas Hardy tycker jag också väldigt om. I det fallet även om en film! "Bok-filmer" är ibland kanske dåligt (till exempel "Wuthering heights" - alla är helt fruktansvärt, tror jag). Men om du kan hitta på "The mayor of Casterbridge", det är magisk. Skådespelare Ciaran Hinds är i den här filmen otroligt bra, som en klassikt skådespelare. Och Juliet Aubrey och Jodhi May spelar också underbart. Men det verkar så att Hardy skrev om Michael Henchard för att Hinds skulle spela det. Oförglömligt (men det är alltid subjektivt, självklart.)

Det kommer att bli mycket interessant vad du tror om Gaskell!

Mrs Calloway sa...

Thomas Hardy har länge varit min favorit. Utav Mrs Gaskell finns både Cranford, Ruth, North and South och biografin om Ch Brontê i min hylla. Samt en biografi om den förträffliga Mrs G av Jenny Uglow. men inte hade jag henne på någon kurslista i engelska. inte Hardy heller vad jag kan minnas.

Ivo Holmqvist sa...

En annan roman som länge fanns dubbelt upp på kurslistan i engelska i Lund var Henry James "Portrait of a Lady": den läste man både för två och för tre betyg. Kanske var den en av Claes Schaars favoriter.

Och Heinrich von Kleists roman om rättshaveristen Mikael Kohlhaas var i åratal obligatorisk läsning i litteraturhistoria med poetik medan ämnet ännu hette så. Det var nog en kvarleva från Fredrik Bööks korta sejour som professor i Lund. Den har parafraserats av många sedan dess, av bland andra E. L. Doctorow i "Ragtime", och Rolf Yrlid i "Sökandet efter Kohlhase".

Henry James blev romanfigur 2004 både hos Colm Toíbin i "The Master"och David Lodge i "Author, Author", och Cynthia Ozick drog nytta av Henry James "The Ambassadors" i sin roman "Foreign Bodies" för tre år sedan - allt mycket läsvärt.

Det är väl troligt att någon också använt någon av Mrs Gaskells romaner som förlaga...

Ingrid sa...

Hannele: Jag såg också serien! Ruth är verkligt spännande... jag har snart läst färdigt.

Mimmimarie: Det är nog bra att läsa om en del böcker vid senare tillfällen i livet- Ruth är fängslande läsning.

Margaretha: Mycket intressant kvinna men som tonåring föll jag inte för henne....som sagt.

Klemperer: Jag har inte läst så väldigt mycket av systrarna Brontë bara det allra mest kända. Mrs Gaskells North and South såg jag i serieform på Tv (mycket bra) men jag vill gärna läsa boken också. Thomas Hardy... jag älskade (och älskar) den författaren.... Jag såg också The Mayor of Casterbridge" (TV-serie) och Jude the Obscure.... fruktansvärt sorgligt men det går inte att slita sig.

Mrs C: Jenny Uglows bok vill jag gärna skaffa mig! Tack för tipset.

Ivo Holmqvist: Jodå, jag minns Portrait of a Lady också från kurslitteraturen.... och jag tycker mycket om Henry James som författare. Colm Toibins roman om James har jag i hyllan men de övriga två du nämner har jag inte läst. Tack för tipset. Jag noterar direkt. (Michael Kohlhaas finns också i hyllan).