fredag 22 februari 2013

Kvinnors liv- kvinnors tankar: The Favorites av Mary Yukari Waters

Under månaden som snart har gått har jag läst en del japanskt. Någonstans hittade jag ett tips om Mary Yukari Waters böcker (hon har hittills skrivit två). Mary Yukari Waters (f. 1965 i Kyoto) kom som nioåring till USA (hennes far var amerikan hennes mor från Japan) och hon har varit bosatt där sedan dess men hon har givetvis haft med sig Japan under hela sin uppväxt.

År 2003 kom Waters första bok ut, en novellsamling (och den finns i svensk översättning "Kvällens lagar", Forum förlag, 2003 ) romanen "The Favorites" är från 2009 och jag hoppas att även den ska bli översatt till vårt språk. Det är nämligen en mycket bra bok.

Här träder vi in i kvinnornas värld och hela handlingen är förlagd till staden Kyoto med början någon gång på 1970-talet då bokens jag, Sarah Rexford, är 9 år gammal. Sarah är på besök (tillsammans med sin mamma Yoko) hos mormor och morfar i Ueno (en stadsdel i Kyoto). För Sarah är allt först lite nytt men hon kommer snabbt in i den nya omgivningen.

Det här är en bok som handlar om relationer och då främst relationer mellan kvinnor av olika generationer. Det som händer av vikt händer under ytan- subtilt fångat av författarinnan som leder oss med varsam hand genom både dåtid och nutid för att vi ska kunna förstå de här kvinnorna. Ingen döms, ingen svartmålas och ingen glorifieras- det är mycket balanserat och verkligt vackert skildrat.

Det andra världskriget skapade ett stort lidande för civilbefolkningen (så är det alltid- politiker och generaler bestämmer- de små människorna får betala) och familjen Kobayashi är inget undantag. Sarahs mormor stod plötsligt som änka med en liten dotter på tre år och ett barn på väg. I en sådan situation är det lätt att fatta beslut som man kanske senare kommer att ångra.

Om mödrar och döttrar- om kärlek och oförsonlighet- om tystnad som gnager hål i själen- om en familj med många oupplösta knutar... så kan man i korthet beskriva handlingen. Boken är också fylld av japanskt liv, mat och traditioner - för en icke initierad som jag själv ger detta en extra bonus till berättelsen.

Boken slutar i sorg men det är en sorg som ger hopp och det är en sorg som också för med sig försoning. "The Favorites" är en bok som ger så väldigt mycket - en bok jag kommer att bära med mig länge. Den sprider ett alldeles speciellt ljus.

8 kommentarer:

Bokmoster sa...

Jag tyckte mycket om Kvällens lagar när jag läste den.

http://bokmoster.blogspot.se/2004/01/kvallens-lagar.html

Sedan har det inte blivit något mer av författaren, men den här vill jag gärna läsa.

http://ingridsboktankar.blogspot.com sa...

Bokmoster: Tack för länken- så glad jag blev att läsa dina tankar om novellerna. Jag måste låna den boken. Precis som du är jag stormförtjust i Waters sätt att skriva.

Den luttrade bibliotekarien sa...

Ser ut att vara något för mig, har en viss förkärlek för Japan.

Ingrid sa...

Den luttrade bibliotekarien: Jag tror att du kommer att tycka om "The Favorites"- den ger många inblickar i japanskt liv.

snowflake sa...

Så roligt att få läsa om den här. Jag tyckte väldigt mycket om Kvällens lagar, och har länge funderat på att läsa om den. Kanske istället borde leta efter den här.

Ingrid sa...

Snowflake: Jag har inte läst Kvällens lagar så jag förstår att jag har något att se fram emot. Jag tyckte väldigt mycket om "The Favorites". Hoppas att den också blir översatt till svenska.

Mrs Calloway sa...

hur har jag kunnat missa The Favorites? det är åtgärdat nu.
jag var väldigt förtjust i Kvällens lagar

http://mrscalloway.blogspot.se/2013/12/kvallarna-under-ginkotradet.html

(jag trodde att jag skrivit den här kommentaren redan...)

Ingrid sa...

Mrs C: Jag glömmer aldrig den här boken.... så fin.