fredag 15 februari 2013

Mary Theresa Olivia Cornwallis-West


Hon var känd som en stor skönhet under den Edwardianska eran i England- och hon blev som 18-åring gift med Hans Heinrich XV, Prins av Pless,Greve av  Hochberg, Baron av Fürstenstein . Hon kallades för "Daisy- Princess of Pless".

Hon fick ett omväxlande liv men det var troligtvis inte någon dans på rosor. Maken skildes hon från och hon tvingades uppleva en stor del av andra världskriget i Tyskland. Hon dog år 1943 i dåvarande Waldenburg i Schlesien. (Då var hon 70 år gammal). Hennes memoarer finns i svensk översättning- och ja, jag har faktiskt beställt dem via fjärrlån. Den här damen kan väl ha en del att förtälja, tänker jag....

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Jo, hon har en del att förtälja. Jag har läst memoarerna för ett antal år sedan och har för mig att boken innehöll en hel del namedropping och väl inte var helt sanningsenlig enlig andra källor.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Massor av namedropping... och nog hade hon åsikter om mycket den här damen. Jag har nästan läst ut (det är ju ingen direkt tung bok) - en intressant period i världshistorien även om Prinsessan Pless så klart rörde sig i lite speciella kretsar.