lördag 23 februari 2013

En bokälskares paradis


Powell's bokhandel i Portland, Oregon. Lånat foto.

I DN:s kulturbilaga skriver man idag om ett stort "boktempel"- Powell's bokhandel i Portland. En oberoende bokhandel är det dessutom och den täcker ett helt kvarter och är med det världens största av sitt slag.

För att lyckas hålla en sådan här verksamhet i gång och få lönsamhet krävs givetvis enorm kreativitet  och man får dryga ut kassan med försäljning av "prylar och pryttlar" också- men det är ändå böckerna som står i fokus. Man anordnar dessutom författarbesök, skrivarkurser, utställningar och andra kurser i lokal arkitektur och historia.

De snabbast växande avdelningarna är den för barnböcker och så - glädjande nog- den skönlitterära dito. Powell's hyser också USA:s största poesikollektion. Underbart! Man blandar gammalt och nytt och det finns ett speciellt rum för antikvariska rariteter. Där kan man bland annat hitta originalutgåvan av Hemingways "Och solen har sin gång"- pris: cirka 13 000 kronor.

Jag blir glad över att läsa om en sådan bokhandel och önskar att någon kreativ person kunde skapa något liknande i Malmötrakten.... (jag begriper att det inte går att omsätta i samma skala här i Sverige men nog skulle man kunna använda sig av mera kreativitet vad gäller den fysiska bokhandeln....)

3 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jag besökte Foyles i London nyligen, nästan för stort för mej :)

Hermia Says sa...

Visst är det en fin artikel! Gillade så mycket slutorden, som jag tycker kan gälla även för biblioteken - om att vi behöver berättelser och beröring.

My intressant också på uppslaget innan av Anna Hallberg, hittar den dock inte på nätet (än?).

Ingrid sa...

Hannele: Foyles är mycket stort- och framför allt på höjden, upplevde jag det som.

Hermia: Ja, det var fina slutord och en bra berättelse. Hela artikeln var fylld av intressanta vinklingar. Man blev faktiskt riktigt glad av den. Idag var "Boklördag" extra välmatad, tror jag!