onsdag 27 februari 2013

I Strömsund bränner man böcker


Fotot ovan är från år 1933 men 80 år senare händer samma sak här i Sverige. Fina klassiker (bland annat) samlas ihop i sopsäckar för att skickas till förbränning. Det är biblioteket i Strömsund som gallrar på detta vis. "Så har vi alltid gjort". Jo tack. Skamligt det är vad det är.

Hannele har skrivit mera och hos henne finns länken till tidningsartikeln.

6 kommentarer:

Hanneles bokparadis på Hisingen sa...

Alldeles förskräckligt! Våra bibliotek skänker eller säljer för 1 kr, och dessa böcker går åt.

Ingrid sa...

Hannele: Fullständigt vettlöst. Här på biblioteket hos oss kan vi fynda för 5 -10 kronor per volym och inte ens tidskrifter slängs bort. I Höllviken får man fylla hela kassar för 10 kronor ibland. (det är väldigt populärt!).

Lotten sa...

Jag blev också arg först, men sen hörde jag en intervju på P4 Västernorrland och då lät det som om de först funnits till försäljning (för 5 kr styck), och när det inte går så slängs det. Inte att de slängs utan försäljning. Artikeln säger ju inte samma sak riktigt. I intervjun så var det också exempel på böcker som faktaböcker som inte längre intresserad.

Hanneles bokparadis sa...

ja, jag hörde intervjun, dom har haft försäljning också i Strömsund och de överblivna böckerna ville en förening ha, men fick nobben: "Vi skänker aldrig böcker"

Linnea sa...

Jag tycker det är bra att gallra. Annars finns det ju ingen plats för nya böcker!

Ingrid sa...

Jo, det är nödvändigt att gallra- frågan är bara vad det är som ska gallras ut och på vilket sätt man gör det. Att bränna upp fina gamla klassiker kan aldrig vara rätt- det är ofta böcker som ganska snart blir svåra att få tag på. (Jag vet, för jag får ofta ge upp i mitt sökande efter den där lite äldre litteraturen- biblioteken har gallrat alldeles för häftigt). Speciellt upprörande tycker jag det är att man säger "vi skänker aldrig böcker". Det är tur att de flesta andra bibliotek inte har den inställningen- så får man i alla fall tro och hoppas att de där utgallrade böckerna får hem hos personer som vet att uppskatta dem bättre.