onsdag 27 februari 2013

En hyllning till prärien :2


"Those fields, colored by various grain!"(Adam Bernard Mickiewicz 1798-1855)
Foto: Ryan Peters

Willa Cather (1873-1947) växte upp i Nebraska och många av hennes romaner handlar om människorna på prärien. Jag har läst "O Pioneers! (O Pionjärer är den svenska titeln- och jag tror inte att det finns någon nyare utgåva än den från 1948....)

Willa Cather har valt att skriva om en svensk-amerikansk nybyggarfamilj, familjen Bergson. Husfadern, John Bergson, ligger döende när berättelsen inleds. Hans tankar går till gården- den som han slitit så för och i princip betalat för med sitt eget blod. Nu finns det inte mer kvar att ge. Hans enda hopp står till den enda dottern Alexandra, för hon har begåvats med både sunt förnuft och affärssinne- något som hennes tre bröder saknar.

Precis som John Bergson tänkt går det- Alexandra tar över skötseln av ägorna och hon gör det kunnigt och med stort framåttänkande- det här är en synnerligen driftig kvinna- hon är typiskt svenskt praktisk men hon har inte riktigt samma begåvning när det gäller känslor och att tolka dem- det kommer hon att få betala för så småningom.

Präriens folk är av många olika slag-och precis som grödorna som färgar fälten så färgas landet av de olika nationaliteterna- det är en stor smältdegel för olika kulturer. Förvecklingarna blir ganska många och sidorna fylls av tragiska händelser. Alexandra står dock stark - hon kommer att överleva trots allt.

Willa Cather har tecknat ett vackert kvinnoporträtt och hon har också skrivit en hyllning till präriens kämpande folk, de som bröt land, de som arbetade och slet för att försöka få en bättre tillvaro i det nya landet. Med sina knappt 125 sidor tar "O Pioneers" en välförtjänt plats bland de moderna klassikerna.

"They went into the house together, leaving the Divide behind them, under the evening star. Fortunate country, that is one day to receive hearts like Alexandra's into its bosom, to give them out again in the yellow wheat, in the rustling corn, in the shining eyes of youth!"

Boken är tillägnad Sarah Orne Jewetts minne:

To the memory of Sarah Orne Jewett in whose beautiful and delicate work there is perfection that endures.

Inga kommentarer: