tisdag 26 februari 2013

Muiris Ó Súilleabháin och minnen från the Great Blasket


Det som finns kvar av O'Sullivans hem idag. (lånat foto).


Maurice O'Sullivan (1904-1950) (som namnet stavas på engelska) var en irländsk författare som blev känd för sin bok om uppväxten på ön the Great Blasket- en ö som ligger utanför Co. Kerry, Irland.


"Twenty Years A-Growing" fick översvallande recensioner när den kom ut (på irländska och på engelska) år 1933- Dylan Thomas började skriva ett filmmanus till boken (men det hann han inte få färdigt, tyvärr.).

O'Sullivan började skriva för sitt eget nöjes skull och han hade först inte en tanke på publicering men hans berättelser blev populära och så blev de tryckta. Nu har jag "Twenty Years A-Growing" på mitt läsbord. Så kan jag också resa till the Blasket Islands- på mitt eget lilla vis....

Idag är öarna obebodda . År 1953 evakuerades de sista invånarna. Ett dödsfall där hårda stormar hindrade en läkare att ta sig till ön fick myndigheterna att fatta beslutet att de inte längre kunde garantera invånarnas säkerhet. (källa: Wikipedia).

2 kommentarer:

mimmimarie sa...

Vilken irländsk bild! Färgskalan verkar allerstädes gå i grönt och grått. Alla mina bilder därifrån liknade varandra på detta sätt.

Ingrid sa...

Mimmimarie: Ja, inte hade den bilden kunnat tas någon annan stans... På Irland är gräset grönare än grönt.