tisdag 5 februari 2013

Två flugor (bin) i en smäll

The Life of the Bee

(Den var inte bra..) Bin ska man vara snäll mot dessutom- de är trevliga insekter och mycket nyttiga. Hur som helst- om vi nu är inne på avdelningen Nobelpristagare kanske den här boken kan vara något? Den finns i svensk översättning men oj och ack så gammal vara... kanske lånas den inte ens ut längre.

Binas liv (eller "Bikupan"(1901)) är "en av de mest betydelsefulla av Maeterlincks skrifter" och jo, han odlade själv bin och han lär ha varit duktig på det också. Den här boken är alltså inte skönlitterär.

Maeterlinck tilldelades Nobelpriset år 1911 "på grund av hans mångsidiga litterära verksamhet och särskilt hans dramatiska skapelser, som utmärka sig genom fantasirikedom och genom en poetisk idealitet, vilken stundom i sagospelets slöjade form, röjer djup ingivelse samt på ett hemlighetsfullt sätt tilltalar läsarens känsla och aning."

Maeterlinck var intresserad av biologi och han har även skrivit om Myrornas liv, Termiternas liv och så finns det en skrift med titeln "Blommornas intelligens" och jag citerar från Helmer Långs "De litterära Nobelprisen"

" Att blommorna har ett själsliv var en gammal romantisk tanke, som Maeterlinck vältaligt och poetiskt utlade, men utläggningen kom åtminstone André Gide att misstänka att bokens titelvarelser, blommorna, hade högre intelligens än dess författare."

Om bins liv läser jag gärna så jag har lagt upp "The Life of the Bee" på min önskelista.

2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

jag har varit biodlare på riktigt ett par år

Ingrid sa...

Hannele: Jag är faktiskt lite avundsjuk på dig- bin är trevliga. Jag förstår att det är mycket arbete med dem också, givetvis. Väldigt intressanta insekter är de i alla fall