lördag 9 februari 2013

Efter säsongen - Philippe Besson
Philippe Besson (f. 1967) är en fransk författare- och han är en helt ny bekantskap för mig- annars har han blivit översatt till ett dussintal språk (dock inte till svenska) och han har belönats med flera priser för sitt författarskap.

"L'arrière-saison" kom ut 2002 och den har inspirerats av en målning av Edward Hopper "Nighthawks". Philippe Besson är långt ifrån den ende författare som hämtat inspiration från konstens värld;  Frode Grytten skrev en samling noveller med Hopper som "grundval" för något år sedan. (Just den här tavlan var dock inte med i urvalet).

File:Lighthouse chatham.jpg

Handlingen är förlagd till Cape Cod i Massachusetts och till den lilla sömniga orten Chatham (cirka 6000 invånare). Det är "indian summer"- ännu dröjer värmen kvar- men säsongen är över. På "Phillies bar" sitter författarinnan Louise Cooper och väntar på sin älskare-  skådespelaren Norman. Norman har lovat att lämna sin fru och familj och i stället börja ett nytt liv tillsammans med Louise. Det är söndag och det är folktomt på "Phillies"- Ben, servitören, häller upp martini till Louise och så börjar en lång väntan som ska få flera oväntade inslag. En gammal kärlek, Stephen, dyker plötsligt  upp- och så tas vi tillbaka 10 år i handlingen.Bourne Bridge - som leder resenärerna från "Mainland Massachusetts" till Cape Cod. En annan känd bro är "Sagamore Bridge". (lånat foto).

Miljön är perfekt tecknad- Cape Cod är inte bara fasihonabla "Hyannis" utan det är också en massa mindre platser (inte alla lika överdådiga och när sommaren är slut stängs Cape Cod ner till något ganska dystert och grått).

Det här är en roman fylld av reflektioner och tankar- det händer inte så mycket men det som händer är livsavgörande. Philippe Besson kryper in under huden på sina karaktärer och speciellt Louise lyckas han skildra mycket väl och mycket ingående. Livet kan inte levas baklänges och vad man har gjort- det kan inte göras ogjort. Jag börjar tänka på både Beckett (I väntan på Godot) och på Herakleitos "You do not step into the same river twice because the waters are forever flowing" när jag läser.

Louise uttrycker det så här: "On ne refait pas sa vie, on la continue en ne déviant pas de ce à quoi on croit et en apprenant de ce qu'on traverse".

Jag fick den här lilla fina romanen av min franska brevvän som är mycket förtjust i Philippe Bessons författarskap. Franskan var inte särskilt svår- men vill man läsa något av Philppe Besson på engelska är det säkert inte så svårt att hitta något "på nätet". "L'arrière-saison" gav mig absolut mersmak - jag kommer säkert att läsa flera böcker av Besson.

Inga kommentarer: