torsdag 14 april 2011

Frauen schreiben (Kvinnor skriver) 6, Gabriele Wohmann



Gabriele Wohmann med sin mor. Fotot finns i Jürgen Serkes bok "Frauen schreiben".

"Ein hageres, aber kein karges Gesicht" - så beskriver Jürgen Serke Gabriele Wohmanns ansikte ("hager" = mager, tärd) - han berättar också att Wohmann har kallats för "Författarinnan med den arga uppsynen". Gabriele Wohmann föddes år 1932 i Darmstadt (fadern var kyrkoherde) , gifte sig ung (21) - hon skyddades från nazismen av sina föräldrar som båda två genomskådade vad den gick ut på.


Hon har varit och är en oerhört produktiv författare med ett huvudtema "flykten från det egna jaget". På svenska finns följande av hennes böcker att hitta (på bibliotek och antikvariat).





Lilla Paula ensam var ,1978,

Utflykt med modern, 1979

Så bra att ingen vet ,1982

Tidig höst i Badenweiler ,1981

Kärlekshormon ,1995





Synnöve Clason har recenserat "Så bra att ingen vet" som handlar om "den 36-åriga psykoterapeuten Marlene Ziegler, en kvinna som å ena sidan är den framgångsrika, självständiga yrkeskvinnan- och å andra sidan den olyckliga, identitetssökande och känslomässigt livsodugliga människan som egentligen bara kan spela olika roller." (Jag har själv inte läst den här boken). Synnöve Clason skriver:" Gabriele Wohmann, denna det borgerliga Västtysklands skarpaste iakttagare av privat- och familjelivets mindre hälsosamma sidor, satirikern med de små men etsande medlen, har sedan 1975 vänt det "onda ögat" mot sig själv."




" Gabriele Wohmann skriver om den moderna människans oförmåga att leva i nuet. I detta ser hon hennes frihet- och olycka".








Ovan en av Wohmanns senaste böcker- en bok där hon talar om sina tankar om döden och livet efter detta. Om den blir översatt till svenska? Det ska man säkert inte hoppas på- om Wohmanns författarskap är det mycket tyst- inga "stora ljud" sedan 1995.... Jag minns att hennes böcker var mycket i ropet i början av 80-talet och "Utflykt med modern" läste jag och möjligen också (minnet är inte så gott längre) "Tidig höst i Badenweiler". Det må vara hur det vill med den läsningen för jag har skrivit upp Wohmann i min "måste läsa snart"-bok.

Inga kommentarer: