tisdag 12 april 2011

En vinnare från Island


Det blev mycket glädjande nog isländske Gyrdir Elíasson som tog hem Nordiska Rådets litteraturpris år 2011. Nu kanske vi får se flera av hans verk i svensk översättning och flera nytryck tack!! Jag var tvungen att inhandla hans "Stone Tree" på engelska. Det tycker jag inte borde ha varit nödvändigt.


Jag skrev lite om "Stone Tree" på min blogg redan i januari i år och jag försökte att hinna läsa några av de nominerade författarna. (Den som blivit mest "hypad" avstod jag dock från- jag gillar inte för mycket "buller och bång" och jag stördes något av den dubbla nomineringen.) Nu är jag alltså mycket nöjd och glad, glad för att priset går till ett litet land och till en absolut värdig författare (ja, jag har bara läst en enda bok av Elíasson- men den var verkligen en fin läsupplevelse- underbart språk och han har ett mycket speciellt sätt att skildra tillvaron på). Jag hoppas att hans böcker ska få många läsare.(Jag tänker hålla ögonen öppna för de svenska upplagorna som väl lär komma inom kort).


4 kommentarer:

Metta Karlsson sa...

Jag har beställt den på isländska nu, får se hur de går!

Ingrid sa...

Böcker x3:-Hej Metta- det ska bli så roligt att få höra vad du tycker- och idag läser jag att Elíasson också skriver lyrik- den hoppas jag blir översatt. En väldigt produktiv författare, verkar han vara.

Emmas Bokhylla sa...

Jag erkanner att jag inte hade hort talas om forfattaren, men det skall bli kul att stifta lite nya bekantskaper!

Ingrid sa...

Emma: Jag hade heller inte hört talas om honom innan han blev nominerad- jag tycker att det är otroligt roligt när lite mera "okända" författare lyfts fram- och jag ser fram emot att läsa flera böcker av Elíasson.