fredag 15 april 2011

Käftsmäll? Spark i magen? Några valda böcker.

Jag har funderat lite och glott i hyllorna. Några "käftsmällar" har jag inte direkt stött på... men det fanns några böcker som nog kändes i magtrakten när jag läste dem- jag tänker först på "Brott och straff" (Dostojevskij) som jag inte direkt älskade men som gav en mycket otäck känsla under hela läsningens gång. En verkligt obehaglig bok. Stig Dagerman har skrivit en del berättelser som är otäcka- mycket bra, förvisso, men svåra att läsa just för att de inte går att "resonera bort", de fläker på något sätt huden av läsaren och så sitter man där helt sårig och utlämnad. Jag tänker så klart främst på novellen "Att döda ett barn". Ett mästerverk, förvisso,- men ett mycket tärande sådant. Noshörningen av Ionesco sätter jag in i den här kategorin också- solklar spark i magen för den. Människor som förvandlas till noshörningar - om hur vi låter oss förföras av makten. Ständigt aktuellt ämne- skrämmande. Det går inte att värja sig. Moby Dick (Herman Melville) tänker jag också på. Ahab i jakt på det onda- den spöklika vita valen, vansinnet, undergången. Usch-det är en riktigt läskig bok (men jag tyckte om den ändå). Detta var vad jag kom på i detta nu- det kan hända att det dyker upp fler "magsparksböcker" så småningom.

2 kommentarer:

Mrs Calloway sa...

Min läsecirkel har Brott och straff som sommarläsning. Den har ju just kommit ut i pocket och flera deltagare önskade att vi skulle läsa den. Vi är flera som läst för länge sedan och som gärna läser om.

Ingrid sa...

Mrs C: Jag har boken (två band) i hyllorna någonstans- men jag måste nog erkänna att jag inte längtar att läsa om.....du kan väl rapportera från din läsecirkel så småningom- intressant att höra tankarna om boken!